Jelentős oktatási reform veszi kezdetét Romániában

Jelentős oktatási reform veszi kezdetét Romániában

Valóra válik a Művelt Románia projekt – jelentette be Dan Barna kormányfőhelyettes hétfő este, miután a koalíció vezetői Klaus Iohannis államfővel tárgyaltak erről a kérdésről.

„A programot a következő napokban teljes egészében bemutatjuk. A mai nap jó híre: a Művelt Románia valósággá válik” – mondta Barna a megbeszélés után a sajtónak.

A kormányfőhelyettes kifejtette, a projektet egyaránt támogatja a parlament és a kormány, hisz ezáltal valósulhat meg a tanügyi reform. 

Hírdetés

Az USR PLUS támogatja a tanfelügyelőségek átszervezését oly módon, hogy azok az oktatás minőségét ellenőrző struktúrákká alakuljanak át, a kinevezések pedig a helyi közigazgatás hatáskörébe kerüljenek.

A tárgyalásokon szó esett a szakoktatásról és a duális oktatásról is – tette hozzá Barna.

Az USR PLUS társelnöke, Dacian Cioloș emlékeztetett, hogy az országos helyreállítási tervben 4 milliárd euró van előirányozva az oktatásra. Az ágazat finanszírozásához azonban folyamatosságra van szükség, és ez az állami költségvetés révén lehetséges.

Cioloș egyetértett abban, hogy a megyei tanfelügyelőségeket át kell szervezni, a szakképzési rendszert pedig úgy kell kialakítani, hogy a fiatalok számára lehetőség nyíljon átkerülni a szakképzési rendszerből a klasszikus oktatási rendszerbe, amennyiben igényt tartanak rá. ‘Ezek a dolgok jól elő vannak már készítve’ – tette hozzá az USR PLUS társelnöke. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »