Januártól új alapítvány kezeli a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök méltányossági állami támogatását

Januártól új alapítvány kezeli a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök méltányossági állami támogatását

Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára szerint a szervezet elsősorban olyan gyógyszerek támogatásáról dönt majd, amelyek még nincsenek befogadva.

A parlamentben a héten elfogadott törvény alapján a magyar kormány új, állami alapítású közhasznú alapítványt hoz létre, amely a társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához járul majd hozzá egyedi elbírálás után – írja a hvg.hu.

A lap úgy értesült, hogy két fő készítmény-csoport lehet érintett: a Magyarországon nem használt, nem törzskönyvezett gyógyszerek, illetve a törzskönyvezett, de nem tb-támogatott készítmények. Hozzáteszik: csak a gyógyszerek esetében

évente mintegy 18-20 ezer döntést is hozhat majd a működését jövő januártól megkezdő alapítvány – akár 50 milliárd forint értékben.

A szervezet neve Batthyány-Strattmann László Alapítvány lesz, és az egészségbiztosításért felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor belügyminiszter kapott megbízást a létrehozására. Batthyány-Strattmann László magyar főnemes, mélyen vallásos orvos volt, aki ingyen gyógyította nehéz sorsú betegeit, illetve ingyen adott nekik gyógyszereket is, így a „szegények orvosaként” vált ismertté a XX. század elején.

Hírdetés

Az új alapítvány a közfeladat ellátását teljes körűen gyakorolhatja, vagyis az egyedi kérelmek befogadása, elbírálása mellett anyagi forrásokat is kap az államtól, amiből az egyedi támogatásokat nyújthatja. A törvény szerint az alapítvány “vagyonáról a kormány gondoskodik és működéséhez 2025-től kezdődően évente nyújt támogatást”.

A szervezet kezeli a költségvetésben a feladatra szánt előirányzatot, az egyes összegeket méltányossági támogatásként oszthatja szét. Erre a célra lehet fordítani az alapítványnak már 2025-ben is felajánlható adó egy százalékot és egyéb bevételeket is.

A törvény alapján az alapítvány – amely jogosult a beteg személyes és egészségügyi adatai kezelésére – “a méltányossági jogkörében eljárva, az emberi élet és egészség védelme, valamint a társadalmi és gazdasági felelősségvállalás szellemében,

nem hatósági eljárás keretében dönt a támogatás nyújtásáról vagy annak megtagadásáról.”

Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára egy konferencián közölte: az alapítvány elsősorban olyan gyógyszerek támogatásáról dönt majd, amelyek még nincsenek befogadva, illetve elmondása szerint nem várható változás a logisztikában és az ellátásban sem.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »