J. K. Rowling

J. K. Rowling műbbotránya ügyében már elmondtam korábban, én alapvetően örülök az egésznek: mert amikor a hülyék egyik csoportja verekszik a hülyék másik csoportjával, annak a normálisok csak tapsolni tudnak.

Eleve szerintem J. K. Rowling káros szerző, plusz abszolút tehetségtelen: művei semmilyen művészeti értéket nem képviselnek. Kb. az a kategória, mint nagy XX. századi bulvárelődje, Antoine de Saint-Exupéry, aki baromi népszerű máig, pedig nulla körüli a teljesítménye. (A magyar Nagy Könyv közönségszavazáson Antoine de Saint-Exupéry főműve a minden idők 7. legjobb könyve helyezést érte el, J. K. Rowling főműve pedig a 9. helyet!) Hozzá kell tenni: Antoine de Saint-Exupéry még így is sokkal jobb író, mint J. K. Rowling: ő egy kb. közepes író, míg Rowling meg egy szar író.

Ami az ügyben viszont érdekes, ma már a nyugati liberális közvélemény kevésbé szabadabb, mint a Kádár-ideji hivatalos cenzúra. Kádár elvtárs főcenzora, Aczél György jóval engedékenyebb volt, mint a mai nyugati megmondóemberek. Pl. csak a nyíltan rendszerkritikus műveket tiltotta, az enyhe rendszerkritikát simán engedte. Ma ez nyugaton elképzelhetetlen: kb. az megy ott, ami a Jehova Tanúitól látható, azaz aki 99,9 %-ban az ő szövegüket nyomatja, de 0,1 %-ban mást mond, azt kiközösítik fél másodperc alatt és örökre.

A legújabb röhej: az antiszemitizmus vád. Ez bizony már paranoia. Persze minden népszerű angolszász szerző meg szokta kapni ezt. Még a progresszívizmus hősei is sok esetben.

Már talán mondtam, bizonyos szempontból sci-fi rajongó vagyok. Pl. a Star Trek összes filmjét és sorozatát láttam, van amit többször is, egyedül a rajzfilmeket hagytam ki (5 éves koromban abbahagytam a rajzfilm-nézést örökre). Nos, Gene Roddenberry – aki ellentétbe Rowlinggal valóban egy zseniális író – a 60-as évek Amerikájában kifejezetten progresszív ikon volt, ő mutatott be először pl. csókot fehér és néger között, ami akkor még tabutémának minősült.

Ezt Gene halála (1991) után is folytatták a sorozat készítői. A most menő Star Trek sorozat (Discovery) pl. immár hemzseg a homokos szereplőktől.

Tudni kell, hogy a Star Trek egyes sorozatainak elkészítése nem azonos a sorozatok belső időbeliségével, íme a sorozatok belső időbelisége:

Hírdetés

  • 2000-es évek (Star Trek Enterprise): XXII. század második fele,
  • 2010-es és 2020-as évek (Star Trek Discovery): XXIII. század második fele (a sztori kezdete ez),
  • a 60-as években készült eredeti sorozat (simán Star Trek): XXIII. század második fele, közvetlenül a Discovery után,
  • 80-as és 90-es évek (Star Trek TNG): XXIV. század második fele,
  • 90-es évek (Star Trek DS9): XXIV. század második fele, közvetlenül a TNG után,
  • 2020-as évek (Star Trek Picard): XXIV. század második fele, közvetlenül a TNG után,
  • 90-es évek (Star Trek Voyager): XXIV. század második fele, közvetlenül a DS9 után.

Messze a legrosszabb mint film a Picard, de minden új sorozatra jellemző az erőltetett progresszívista üzenet.

Én még ezeket is képes voltam végignézni.

Szóval egy időben a Star Trek is meg lett vádolva antiszemizmussal. A DS9 sorozat egyik főszereplő idegen faja ugyanis a ferengik, akik alacsony, mglehetősen csúnya lények, nagy orruk és fülük van, hobbijuk a kereskedés és általában a pénzkeresés, s rendkívül kapzsik. Plusz probléma lett ebből, amikor kiderült, valami véletlen folytán a sorozatban szereplő minden ferengit zsidó színész alakítja! Persze végül ez lett a mentőöv is: az illető színészek egybehangzóan nyiltakoztak, ők nem éreztek antiszemitizmust.

Roddenberry szerencsére meghalt, s azóta se kötött senki se belé. Így ma makulátlan a neve a progresszív körökben. A legújabb részekben is ki van írva nagy betűkkel a neve, közben pedig megy a 60-as évekbeli eredeti sorozat fő zenéje.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »