Istennek mindenkivel terve van – Kettős ünnep a gyulafehérvári szemináriumban

Istennek mindenkivel terve van – Kettős ünnep a gyulafehérvári szemináriumban

Február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának emléknapján kettős ünnepet ültek a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben: két éve ezen a napon szentelték püspökké Kovács Gergely érseket, és ezen az ünnepen látogatott a szemináriumba Románia apostoli nunciusa, Miguel Maury Buendía érsek – tudósít a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ (SIS) Facebook-oldala.

Az ünnep szentmisével vette kezdetét, amelyet Miguel Maury Buendía nuncius mutatott be Kovács Gergely érsekkel, Jakubinyi György nyugalmazott érsekkel, Kerekes László segédpüspökkel, a papnevelő intézet tanáraival és az érseki hivatal papjaival együtt.

Az apostoli nuncius homíliája kezdetén átadta Ferenc pápa üdvözletét a gyulafehérvári papnevelő intézet (Seminarium Incarnatæ Sapientiæ) növendékeinek.

„A pápa megkért, hogy biztosítsalak benneteket szeretetéről és bátorítsalak benneteket formációs utatok folytatásában, amely emberi, szellemi és lelki síkon történik, és arra késztetett benneteket, hogy elhagyjátok családjaitokat, barátaitokat és származási helyeteket, hogy belépjetek egy különleges közösségbe, a szemináriumba.”

Miguel Maury Buendía érsek homíliájában Péter apostol személyéről beszélt, akit az evangélium tüzes, nagylelkű és bűnös emberként mutat be, aki mégis képes az őszinte bűnbánatra. Olyan személyiség, aki képes lett volna levágni bárkinek a fülét, de félelemből megtagadta Mesterét.

Mindez mindannyiunkkal megtörténik – hangsúlyozta a szónok. – Nem kell mást tennünk, mint követni Jézust, és nyitottaknak lenni Isten kegyelmére és sugallatára. Személyes tulajdonságaink nem akadályozhatnak minket a szolgálatban, hiszen korlátaink és hűtlenségeink ellenére az a lényeg, hogy tudjunk és akarjunk segíteni másoknak, hogy rátaláljanak Istenre.

„Kedves kispapok! Tekintsetek édesanyánkra, a Boldogságos Szűz Máriára, aki pünkösdkor Szent Péterrel együtt részesült a Szentlélek kiáradásában, és kérjétek őt bizalommal, hogy ti is örömmel szenteljétek életeteket mások szolgálatára, és így egy napon papként szent tanítói legyetek a rátok bízottaknak. Ezt kérem a Szűzanyától számotokra és számunkra, itt jelen lévő püspökök és papok számára” – zárta szentbeszédét Románia apostoli nunciusa.

Hírdetés

A szentmisét követően Miguel Maury Buendía a kispapokkal találkozott.

A bensőséges hangulatú találkozó elején a nuncius rávilágított arra, hogy több hívő imádkozik naponta értük, kispapokért. Istennek mindenkivel egyenként meghatározott terve van, csupán keresnünk kell, és megértenünk, hogy mit vár el tőlünk Isten – mondta az érsek.

Emlékeztetett, hogy Ferenc pápa a napokban a papokhoz intézett beszédében (ITT és ITT) két fontos dolgot emelt ki: a személyes imát és a papi barátságot, közösséget. „Az ima nem időpocsékolás, hanem a nap legfontosabb pillanata. S a szemináriumban kötött barátságok egész életen át segítenek benneteket” – hangsúlyozta a nuncius.

A kispapok többek között papi hivatásának alakulásáról, diplomáciai munkájáról, az elmúlt időszakban elkezdődött szinodális útról, a járványhelyzet az Egyházat is érintő hatásáról, illetve a nyugati szekularizáció kihívásairól kérdezték Miguel Maury Buendía érseket.

A találkozó közös ebéddel zárult.

András István rektor és Ferencz Zsolt főmagiszter megköszönték a nunciusnak, hogy már február 21-én, hétfő este a közösségbe érkezett, hogy a kispapok mellett az elöljárókkal és a tanári karral is személyesen találkozhasson, megerősítve munkájukban, hivatásukban a közösség tagjait és tolmácsolva Ferenc pápa üzenetét. A kispapok nevében Ferencz Zsolt főmagiszter mondott köszönetet az apostoli nunciusnak a bátorításért, a biztatásért és a megerősítésért. Egy Mayer Nándor kispap által festett képpel ajándékozták meg a vendéget.

Az ünnepi eseményen köszöntötték a két éve püspökké szentelt Kovács Gergely érseket, akinek a főmagiszter azt kívánta, hogy lássa meg a rábízottak körében munkájának, Isten tervének szárba szökkenését, kibontakozását.

Forrás és fotó: Romkat.ro; Seminarium Incarnatæ Sapientiæ Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »