Isten kegyelmében – Harmincéves a jánosházi Szent Imre-iskola

Isten kegyelmében – Harmincéves a jánosházi Szent Imre-iskola

Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte május 22-én a jánosházi Szent Imre Általános Iskola.

1991-ben indult Jánosházán – elsőként a Szombathelyi Egyházmegyében – az önkormányzat fenntartásában a keresztény szellemiségű általános iskola – mondta el az alapítás évfordulója kapcsán Molnár Terézia igazgató. – Akkor 1–7. osztályig vették át azokat a gyerekeket az állami iskolából, akiknek szülei szerették volna, hogy gyermekük keresztény szellemiségű iskolában járjon.

1993. július 1-től az egyházközség, majd 1999-től a Szombathelyi Egyházmegye lett az intézmény fenntartója.

A kezdet nehéz volt: mindössze nyolc osztályterem állt rendelkezésre, hiányos berendezés, kopottas bútorok, hiányzó szaktantermek, tornaterem.

Az elmúlt harminc évben folyamatosak voltak a fejlesztések; az egyházmegye, az állam, az önkormányzat, az egyházközség támogatásával utoljára 2022-ben bővültek új épülettel – idézt fel az intézményvezető.

A jubileumi ünnepség szentmisével vette kezdetét a Keresztelő Szent János-templomban. A szentmisét Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök mutatta be.

A püspök hálát adott az elmúlt harminc év kegyelméért. Szentbeszédében kiemelte: sokszor úgy látjuk, hogy az erőfeszítések hiábavalók, de az elvetett mag meghozza gyümölcsét.

Hírdetés

Az iskola tornacsarnokában a diákok és pedagógusok műsora csalt mosolyt a jelenlévők arcára.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: a kommunizmusban megszüntették az egyházi jelenlétet a szociális, oktatási területen is. A rendszerváltás óta újraéledt ez a munka, amelynek eredményességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az iskola egykori növendékei között van, aki a papi hivatást választotta. Az alapítás 30. évfordulója alkalmából a közgyűlés részéről oklevelet adott át.

Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) igazgatója köszöntőjében elmondta: az iskola kapcsolati hálója segítségével formálja a fiatalok lelkét, gondolkodásmódját, jellemét. A katolikus iskolák ezt a nevelési folyamatot az evangélium szellemiségével, a hit és szeretet értékeink átadásával teszik teljessé.

Beszéde végén sportszerekre, játékokra fordítható adományt adott át az iskola vezetőjének.

Pongrácz Benedek diakónus az elmúlt hónapokban Jánosházán töltötte pasztorális gyakorlatát. Aquinói Szent Tamást idézve azt mondta: jobb megvilágítani másokat, mint csupán ragyogni. Egymás nélkül nem tudjuk megélni a hétköznapjainkat: mindig tudunk valamit mutatni a másiknak, ráragyogni a másikra. Akár mosolyunkkal, akár azzal, hogy kihívás elé helyezzük a társainkat.

Az ünnepség zárásaként az iskola tornapályáján mutattak be gyakorlatokat a diákok.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »