Ismét ezrek ünnepelték együtt a vodicai búcsút

Ismét ezrek ünnepelték együtt a vodicai búcsút

Két év kimaradás után újra a hagyományos formában tarthatták meg a nagybúcsút a Baja melletti Máriakönnyén, ismertebb nevén Vodicán szeptember 11–12-én.

A búcsú első szentmiséjét szombaton délelőtt Szakács Tibor bajai plébános, biblikus tanár mutatta be. A szombat esti szentmise és ünnepi körmenet főcelebránsa Jávorka Lajos kunszentmiklósi plébános volt, aki nemrég tért vissza ötéves római missziós küldetéséből. A körmenetet követően vetített képes beszámolót tartott az elmúlt éveiről. Az esti szentségimádást és rózsafüzér imát követően a búcsúsok halottaiért mutattak be gyászmisét.

Vasárnap az első szentmisét reggel 6 órakor tartották, majd a dusnoki hívek saját miséje következett a szabadtéri oltárnál. A hagyományok szerint a térségben élő nemzetiségek, így a magyar mellett a horvát és német hívek is saját szentmisét ünnepelnek. A horvát misét Zdenko Gruber szabadkai házfőnök, a német nyelvű szentmisét Schindler Mátyás plébános mutatta be.

A kétnapos búcsú nagymiséjének főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt.

A főpásztor szentbeszéde kezdetén saját nyelvükön köszöntötte a nemzetiségek képviselőit, majd megemlékezett az egy évvel ezelőtti budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról. Elmondta, hogy az akkori örvendezés mára félelemmé vált; a Béke Királynőjét kérjük, hogy járjon közben Szent Fiánál, aki a béke fejedelme. Bábel Balázs a búcsún felhívta a hívek figyelmét – a Szentatyához csatlakozva – a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepére hirdetett imanapra, kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak szüntelenül a békéért.

Hírdetés

Elmélkedése következő részében az érsek arról beszélt, hogy Isten az embert nem a harcra teremtette, az eredeti bűn volt az, ami megrontotta az életet. Elkövetése óta a gyilkosság az átkunk. Jézus azonban a béke fejedelmeként jött el hozzánk; amikor az utolsó vacsorán búcsúzott, azt mondta övéinek, hogy békességet hagy rájuk. Az ő békéjét. Nem a világét. A világ békéje annyi, hogy ha békét akarsz, akkor készülj a háborúra. Jézus békéje más. A hegyi beszédben megtanította, hogy boldogok a békességszerzők.

Nagy Szent Leó pápa a békességszerzők boldogságáról azt tanítja, hogy olyan emberek életében valósul meg, akik Isten akaratát keresik. Isten pedig azt akarja, hogy elnyerjük az üdvösséget. Aki Isten akaratát keresi, abban megvalósul a béke. Ezt élte meg Mária, aki a „legyen nekem a Te igéd szerint” mondatban felvillantotta megváltásunk hajnalát.

Szent Ágoston azt tanítja, hogy a béke a rend nyugalma – idézett egy másik szentet is a kalocsa-kecskeméti főpásztor, hozzátéve: ehhez azonban az embernek békében kell lennie Istennel, embertársaival és saját magával is.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »