Interaktív városi séta először Füleken

Interaktív városi séta először Füleken

A Palóc Napok és Városnapok keretében, a RETOUR projektnek köszönhetően, a Füleki Városi Művelődési Központ első alkalommal rendezett Interaktív városi sétákat, melyek egy-egy állomásánál az érdeklődők szlovák és magyar nyelven hallhattak érdekességeket az adott objektumról. A két nap során a résztvevők megismerkedtek Fülek emblematikus helyszíneivel.

Első nap a Pincesorról indult a menet. A résztvevők Karkusz Gyula pincéjéből hétfajta bort kóstolhattak, és az ízletes itóka mellett megismerték a pincesor és a homokkőbe vájt pincék történetét.

„A pincesoron lévő első pince a Herold családé volt, amit az 1850-es években vájtak. A családnak Tokaj vidéken voltak szőlőültetvényei, tokaji borokat készítettek. Viszont a füleki homokkőbe vájt pincékben nagyon jól tudták a borokat érlelni. Ezeknek a pincéknek az a legfőbb tulajdonsága, hogy egész évben állandó hőmérsékletük és állandó páratartalmuk van”- tudatta Karkusz Gyula, a Pincesor Polgári Társulás alelnöke, hozzátéve, a felső soron lévő pincéket az 1920-as évektől kezdték építeni. Manapság összesen 82 pince található a pincesoron.

A zománcgyár emblematikus intézménye volt a városnak, évek hosszú során több ezer embernek biztosított megélhetést. A piros kakasos márkajelű edények a mai napig szinte minden füleki háztartásban megtalálhatók.

Hírdetés

A séta keretében ezért a gyár történetét is megosztották a hallgatósággal.  Az ismertetőből az is kiderült, hogy a Barok, Mészáros és társai nevű társaság 1906-ban tette le a Füleken a zománcgyár alapkövét, amely egészen 1989-ig működött különböző keretek között. Hol magántulajdonban, hol pedig állami tulajdonban volt.

A Sávolyi útról a parkon keresztül a gimnázium irányába haladt a menet, melyet a négykerekű káré és a rozsnyói Actores színház színészei kísértek. A jelmezbe öltözött színészek táncos produkcióval is kedveskedtek a résztvevőknek.

A szombati séta végállomása a városi múzeum épülete volt, ahol az érdeklődők összegzést kaptak a séta során érintett helyszínekről és meg tudták nézni a hozzájuk kötődő tárgyakat.

A sétán közreműködött Rák Viki színművésznő is, aki részleteket olvasott fel füleki visszaemlékezésekből, autobiografikus regényekből és egyéb szövegekből.

Vasárnap a várból indult a menet, ahol a Defensores történelmi csoport tartott rövid bemutatót, ezt követően pedig a templomhoz és a városházához látogattak el a séta résztvevői. A városi túra a Várfelső utcában zárult, melyet ezúttal a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar kísért Miskolcról.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »