Inscop: A második helyre jött fel az AUR, megelõzte a PNL-t

Inscop: A második helyre jött fel az AUR, megelõzte a PNL-t

Az Inscop január 10-18. között végzett közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy az AUR-ra vonatkozó szavazási szándék erőteljesen nőtt: a 2021 októberi 18%-ról 20,6%-ra emelkedett. A PSD áll az első helyen, de az előző hónapokhoz képest visszaesett, a liberálisok pedig a harmadikként végeztek – írja a G4media.

Szavazási szándék rangsor januárban:

PSD: 34,3%, 2021 decemberéhez képest csökkent
AUR: 20,6%, 2021 decemberéhez képest nőtt
PNL: 16,6 %, 2021 decemberéhez képest csökkent
USR: 12,5%, 2021 decemberéhez képest nőtt
RMDSZ: 4,2%

Hírdetés

Remus Ștefureac, az Inscop igazgatója a következőképpen kommentálta a felmérés főbb megállapításait:

1. A kormánykoalíció pártjai közötti, energiaszámlákkal kapcsolatos viták közvetlenül befolyásolják a választók szavazási szándékát. A hatás egyelőre kezelhető, de a probléma komoly fenyegetéssé válhat, ha a PSD és a PNL közötti kapcsolat nem harmonizálódik, és a két fél nem talál megoldásokat a politikai viták helyett. A tavaly év végi katasztrofális politikai válság után az emberek nem akarnak többé politikai civakodást hallani, és nem mutatnak toleranciát azokkal a pártokkal szemben, amelyek ezt előidézik.

2. A koalíción belüli feszültségek és a társadalmi problémák megoldásának késlekedése továbbra is táplálja az AUR felemelkedését. Míg a katonai biztonság terén az orosz fenyegetés miatt a NATO-ba, az EU-ba, a Nyugatba vetett bizalom nagyon erős növekedését látjuk, ami jót ígér a nemzet morálja szempontjából, a belföldi/belső társadalmi és politikai problémák továbbra is táplálják az ultrapopulista diskurzus választói támogatottságát.

Az INSCOP 2022. január 11-18. között végezte a közvéleménykutatást, az adatokat telefonos interjúk révén gyűjtötték. A minta mérete 1.162 fő volt. Hibahatár: 2,9%.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »