Indiában a kormányfő nyitott meg egy mecset helyére épített hindu szentélyt

Narendra Modi indiai miniszterelnök személyesen nyitotta meg hétfőn a hindu nacionalizmus egyik szimbólumának tartott, az ország északi részén lévő Uttar Prades államában található hindu templomot, melyet egy 1992-ben lerombolt mecset helyére építettek. A templom ügye évtizedek óta megosztja India hindu és muszlim közösségeit.

A ceremóniával Modi egyúttal hivatalosan is elindította az idén áprilisban és májusban tartandó parlamenti választásokra készülő kampányát is.

Helyszíni beszámolók szerint csaknem 7500-an mentek el az avatásra, az emberek nagy része az épület előtt felállított kivetítőn követte figyelemmel a szertartást.

Az ellenzéki politikusok többsége bejelentette: bojkottálják az avatást, mely szerintük nem szolgálja a szekuláris India érdekeit. A sajtó által hétfőn közzétett üzenetében a kormányfő viszont leszögezte: a templom felépítése valójában az ország egyesítését szolgálja.

Hírdetés

Az Ajodhja városában zajló földvita régóta intenzíven megosztja India vallási közösségeit: a mecsetet Bábur mogul uralkodó emelte a XVI. században, ám a hinduk szerint a területen korábban az ezen a helyen született Ráma hindu istenség szentélye állt.

Az indiai legfelsőbb bíróság 2019-ben egyhangúan a hindu közösség mellett foglalt állást az ügyben, s engedélyezte a földterületen a templom megépítését, valamint elrendelte, hogy a muszlim közösséget két hektár földdel kárpótolják.

A mecset feldühödött hindu fanatikusok általi lerombolása nyomán, 1992-ben országszerte összecsapások bontakoztak ki hinduk és muszlimok között, és körülbelül kétezren meghaltak.

India lakosságának mintegy 80 százaléka hindu, ám az országban így is 200 millió muszlim él.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »