Illegálisan tartott fegyverektől szabadultak meg legálisan

Illegálisan tartott fegyverektől szabadultak meg legálisan

A szlovák belügyminisztérium időnként nagyvonalú akciót hirdet és bűntetlenül engedélyezi az illegálisan tartott fegyverek beszolgáltatását.

Az eufemisztikusan „fegyveramnesztiának” nevezett akció negyedik körében 2020 novemberétől 2021 április végéig a polgárok 1615 illegálisan tartott lőfegyvert és több mint 53 ezer lőszert adtak le a hatóságoknak.

Hírdetés

A legtöbb illegálisan tartott fegyvert és lőszert az amnesztia utolsó hónapjában, tehát április folyamán szolgáltatták be: 755 lőfegyvert és 31 553 lőszert, ami az összmennyiség közel 60 százaléka.

A lőfegyvereket és a lőszereket most a rendőrség ballisztikai szakértői vizsgálják, akik arra kiváncsiak, követtek-e el valamilyen bűncselekményt ezekkel. Egyharmadukat már megvizsgálták, de eddig egyetlen gyanús esetre sem bukkantak. A korábbi akciók alapján várható, hogy a leadott lőfegyverek és lőszerek vizsgálata legalább egy évet vesz majd igénybe.

A miniszter azt is elmondta, hogy múlt év december 31-ig 149.380 fegyvertartási engedéllyel rendelkező személy volt Szlovákiában. 2020-ban 50, 2019-ben 69 fegyveres bűncselekményt követtek el Szlovákiában, de nem derült ki, hogy ebből hány cselekmény írható az illegálisian tartott lőfegyverek számlájára.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »