Így verik át a csalók a Szlovákiából érkező munkavállalókat Ausztriában

Így verik át a csalók a Szlovákiából érkező munkavállalókat Ausztriában

A munka reményében Ausztriába csalogatják a dolgozni vágyó embereket. A munkától azonban még azelőtt elbúcsúzhatnak, hogy megkapnák. Sőt, a hamis munkaközvetítők csalással több száz eurótól fosztják meg a hiszékeny munkavállalókat.

A rendőrség a mai nap folyamán arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyes szlovák állampolgárok csaló munkaközvetítők áldozataivá váltak. Néhány elkövetőt már sikerült azonosítani, és múlt év augusztusában Bécsben el is ítélték őket, ám sajnálatos módon csupán feltételes szabadságvesztésre.

Hosszabb szünet után újabb, hasonló eseteket regisztráltunk“ – tájékoztatott a rendőrség a közösségi oldalán, majd felhívták a figyelmet egy olyan munkaajánlatra, amit a szlovák internetes honlapokon jelentettek meg. „Általában szakképzettséget nem igénylő munkakörökbe – rendszerint raktárakba – kínálnak munkalehetőséget Bécsben és környékén. A munkakör betöltéséhez pedig nem szükséges a németnyelv-tudás“ – informál a rendőrség.

300–400 eurótól fosztják meg az áldozatokat

A rendőrség információi szerint az első kapcsolatfelvétel általában egy csehül beszélő emberrel történik egy cseh telefonszámról. Ő az, aki az érdeklődőkkel megegyezik a munkavégzésről és a feltételekről. Ezután találkozót egyeztetnek egy osztrák elszállásolási intézményben, melynek címét az áldozatok általában SMS-ben kapják meg.

Hírdetés

A hotelben a munkaközvetítő egy állítólagos munkatársa veszi fel a kapcsolatot az átvert személyekkel. A károsult személyekkel ezután aláírat egy kétes szerződést, majd 300–400 eurót kér tőlük a szállásért.

Ezután megadják az illetőnek azt a címet, ahol másnap jelentkeznie kell. Reggel azonban a károsult rájön arra, hogy a hotelt csupán egy éjszakára fizettették meg vele. Amennyiben ez még nem lenne elég, a munkavégzés állítólagos helyén senki nem várja őket, senki semmit nem tud róluk, a közvetítő pedig elérhetetlen a telefonján“ – jellemzi a rendőrség a tipikus esetek egyikét.

A törvény emberei arra figyelmeztetik a külföldi álláskeresőket, hogy mindig alaposan ellenőrizzék az ajánlat hitelességét, a munkakínáló személyazonosságát, és ha bármilyen kétely vagy aggály merülne fel bennük, ne írják alá a munkaszerződést, és ne is fizessenek ki semmiféle összeget. „A pénzt általában senki sem kapja vissza” – zárja le a rendőrség.

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: europe-work.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »