Így ünnepli a Felvidék államalapító királyunkat – HÍRFOLYAM

Az ünnepségek péntektől vasárnapig zajlanak.

Megmaradni a Kárpát-medencében! – ünnepség Dercsikán

Kenyéráldással egybekötött Szent István ünnepséget tartottak a csallóközi kis faluban, Dercsikán. Államalkotó királyunk, vagy ahogy véletlenül frappáns nyelvbotlásként valaki megjegyezte, álomalkotó uralkodónk öröksége több mint ezer év óta ugyanaz, megmaradni itt, a Kárpát-medencében. 

Magyar ünnepi szentmise Pozsonyban

A pozsonyi dóm megtelt hívekkel és ünnepelni vágyókkal. Sokan jöttek vidékről, a nyitrai és a Garam menti régióból is, illetve a Felvidék további településeiről, de Magyarországról is érkeztek vendégek. 

Zsúfolásig megtelt a komáromi Tiszti Pavilon díszterme

A csapadékos időjárás miatti helyszínmódosítás ellenére méltó módon tartották meg a hagyományos Szent István-napi ünnepséget augusztus 20-án a komáromi Tiszti Pavilon zsúfolásig megtelt dísztermében. Az ünnepi beszédet Jókay Károly, a Jókay Alapítvány alapítója, Jókai Mór testvérbátyjának ükunokája tartotta, aki a családjával tette tiszteletét az eseményen. 

Berényi: Tegyünk a régiónkért, szülőföldünkért, hiszen ez a mi otthonunk

Hírdetés

Szent István királyunk ünnepe a Dunaszerdahelyi járás településein mindig előkelő helyet foglal el a magyar lakosság szívében. Nagymegyeren is megemlékeztek az augusztus 20-i ünnepünkről, ahol Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke tartott ünnepi beszédet. Tegyünk a régiónkért, szülőföldünkért, hiszen ez a mi otthonunk – hangoztatta az alispán.

Nagyabonyban az eső sem tántorította el a jelenlévőket

Nagyabony Emlékparkja újabb gyöngyszemmel gazdagodott államalapító királyunk ünnepén, ugyanis a község ünnepélyes keretek között leleplezte Szent István király fémből készült mellszobrát. 

 

Augusztus 20-a új kezdet a felvidéki magyarságnak

Forró Krisztián a pénteki füleki megemlékezésen kiemelte, a felvidéki magyaroknak augusztus 20-a kettős ünnep, hiszen két évvel ezelőtt a három elődpárt nevében ekkor írták alá azt a szándéknyilatkozatot, mely szerint egységes pártban fognak politizálni és képviselni a felvidéki magyar közösséget.

Forró emlékeztetett, a magyar közösség szempontjából rendkívül fontos a közelgő őszi helyhatósági és megyei választás. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »