Így legyen minőségi WPC teraszburkolatod (X)

Így legyen minőségi WPC teraszburkolatod (X)

Eljött az ideje a terasz kialakításának/újraburkolásának? Az egyik legtartósabb és legesztétikusabb megoldás a WPC teraszburkolat.

 A WPC egy kompozit-anyag, amely fahulladékból, farostból vagy falisztből készül, melegen megmunkálható műanyag társításával, mint például a polietilén, polipropilén vagy PVC, továbbá adalékanyagokból. Az adalékanyagok célja az anyag károkozókkal szembeni védelme, ezért ez lehet rovar- vagy gombavédő anyag, parafin, ami megakadályozza a vízfelvételt, égésgátló anyagok vagy a fokozott UV-védelmet biztosító kiegészítők.

Az így kapott Wood Plastic Composite ötvözi a fa pozitív tulajdonságait a műanyagéval és így biztosít egy időtálló és tartós teraszburkolatot, amely nem igényel további felületkezelést.

A felületkezelési költségek hiánya megtakarításnak minősíthető, ami akár fontos szempont is lehet az anyagkiválasztás idején. Gondoljunk csak bele, mennyi időt és pénzt tudunk megspórolni azzal, hogy évente vagy kétévente nem kell újra lecsiszolnunk és lefestenünk a teraszburkolatot, hogy megvédjük az időjárás, rovarok, gomba, penész okozta károsodások ellen.

Fontos szempont ugyanakkor az is, hogy a WPC rejtett rögzítési megoldásokat biztosít, így az elkészült teraszburkolat egyenletes és esztétikus, nem lesznek benne szögek vagy kiálló elemek, amiket utólag kell eltüntetni.

A WPC-kompozitot az 1990-es években kezdték el szélesebb körben használni az Egyesült Államokban és most már nemcsak teraszok, hanem korlátok, bútorok, falburkolatok, padozatok burkolására, térelválasztók és paravánok kialakítására is használják.

Hírdetés

A WPC-kompozit előnyös tulajdonsága, hogy nem törik és nem szálkásodik. Nem igényel felületkezelést, nem szükséges színt festeni rá, ez ugyanis már a gyártási folyamat során megtörténik.

Ellenáll az időjárás viszontagságainak, nem hagy rajta maradandó nyomot sem az eső, sem a hó, sem a túlzott napfény. A gomba vagy penész, de még a rovarok sem rontják az állagát, ezért bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legtartósabb, építkezésben használatos anyag. 

Elérhető világos és sötét árnyalatokban egyaránt: rendelkezésre áll sötétszürke, kávébarna, natúrfenyő, mogyoróbarna, vörösfenyő, sötétszürke, sötétbarna, csokoládé, famintás sötétbarna színekben, hogy csak néhányat említsünk.

A kompozit másik nagy előnye, hogy készülhet újrahasznosított anyagokból és az így kapott alapanyag szintén felhasználható újabb WPC kompozit kialakítására.

A WPC-kompozitok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami az anyag összetételétől és a gyártási folyamattól is függ, ezért fontos tudni, hogy a teraszburkolatnak milyen szerepet kell betöltenie és ennek függvényében kell majd kiválasztani a legmegfelelőbb tulajdonságokkal bíró anyagot.

A teraszburkolat kerülhet egy családi ház teraszára, egy étterem teraszára, egy kerti ösvényre, egy közterület burkolatára, egy medence köré, de lehet belőle kerítés, korlát vagy térelválasztó. Az adorr funkció megfelelő ellátása érdekében fontos a megfelelő WPC kiválasztása.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »