Így búcsúznak az országvezetők II. Erzsébettől

Így búcsúznak az országvezetők II. Erzsébettől

Amint arról korábban beszámoltunk, II. Erzsébet királynő csütörtök délután, életének 97., uralkodásának 71. évében elhunyt. A köztiszteletben álló és szeretett uralkodótól sorra búcsúznak az országvezetők. Összefoglaló.

Breaking! 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet még délután elhunyt, már Károly a brit uralkodó

Novák Katalin magyar államfő közösségi oldalán megjegyezte, hogy a magyarok sokat tanultak II. Erzsébettől a nemzetért és családért való kiállásról, egyúttal részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak.

Orbán Viktor közösségi oldalán a tőle megszokott rövidséggel búcsúzott.

Hírdetés

Boris Kollár szlovák házelnök kiemelte, hogy meggyőződése, II. Erzsébet örökké megmarad országa polgárainak szívében, ahogy a világ békeszerető népességéében is.

Eduard Heger szlovák kormányfő közösségi oldalán közzétett posztja szerint II. Erzsébet az újkori monarchia jelképe volt, távozásával pedig az emberi történelem egy korszakának lett vége.

Liz Truss brit kormányfő elmondása szerint a királynő halála “óriási sokk a nemzet és a világ számára”. Szerinte II. Erzsébet “szikla volt, amelyre felépítették a modern Britanniát és országunk uralkodása alatt felvirágzott”. A miniszterelnök elmondta, a nemzet lojalitását és odaadását kínálja III. Károlynak és az új király támogatására szólított fel. Truss beszédét az “Isten áldja a királyt!” mondattal fejezte be. (guardian)

Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, hogy II. Erzsébet Franciaország barátja volt és a szívek királynője, aki a folyamatosságot és a brit nemzet egységét testesítette meg több mint 70 évig. “Örök nyomot hagyott országában” – tette hozzá. (ctk)

A Fehér Ház szóvivője az Egyesült Királyság és az USA közti szilárd kapcsolatokat emelte ki a királynő halála kapcsán. “Szívünkkel és gondolatainkban II. Erzsébet királynő családjával és az Egyesült Királyság lakosaival vagyunk” – fogalmazott azzal, hogy Joe Biden saját nyilatkozattal készül. (cnn)

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »