Az amerikai kormány részvétet nyilvánított az iráni elnök halála miatt

Az amerikai kormány részvétet nyilvánított az iráni elnök halála miatt

Az amerikai kormány részvétet nyilvánított az iráni elnök halála miatt Mészáros Richárd2024. 05. 21., k – 09:06

Az Egyesült Államok hivatalos részvétnyilvánítást küldött Iránnak Ebrahim Raiszi elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter, és delegációjuk halála miatt a vasárnapi helikopter-baleset nyomán – közölte hétfőn az amerikai külügyi szóvivő.

Matthew Miller közleménye szerint az Egyesült Államok az új iráni elnök megválasztásának folyamata során is „támogatni fogja az irániakat az emberi jogokért és alapvető szabadságjogaikért folytatott küzdelmükben”.

Hírdetés

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora hétfőn újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen közölte, hogy a részvétnyilvánítás bevett gyakorlat. Ugyanakkor hozzátette: Ebrahim Raiszi kezéhez sok vér tapad és amerikai részről felelősnek tartják az emberi jogok kirívó megsértéséért.

Kiemelte: a néhai iráni elnököt felelősnek tartják terrorszervezetek, a többi között a Hamász támogatásáért is, ami hozzásegítette a radikális iszlamista palesztin szervezetet az október 7-i Izrael elleni támadás kivitelezéséhez és 1200 izraeli lemészárlásához.

Megjegyezte, hogy egyelőre nincs bejelenteni valója azzal kapcsolatban, hogy amerikai delegáció részt vesz-e az elhunyt iráni elnök temetési szertartásán.

A fehér házi illetékes egyben alaptalannak minősítette azokat az Iránban napvilágot látott nyilatkozatokat, miszerint a teheráni kormánydelegációt szállító helikopter balesetében közrejátszhattak az Irán elleni amerikai szankciók, amelyek miatt nem biztos, hogy képesek voltak a jármű megfelelő műszaki állapotát biztosítani. Megállapította, hogy minden országnak saját felelőssége garantálni a tulajdonában lévő eszközök, köztük a polgári légieszközök biztonságát.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »