Igor és a magyarok

Igor és a magyarok

Alig kezdődött el a kampányidőszak, de az OĽaNO már jó ideje járja az országot. Az aktivitásuk meg is mutatkozik, hiszen ahhoz képest, hogy Igor Matovič az egyik legelutasítottabb politikus az emberek szemében, a párt támogatottsága mégis stabilan a parlamenti küszöb fölött van.  A mozgalom elnöke, Igor Matovič többször is hangoztatta, az egyszerű emberek hangja szeretnének lenni a parlamentben. De vajon a magyarokat is képviselnék Igorék?

Ugye emlékszünk még Igor Matovič kijelentéseire, miszerint a Szlovákiában élő magyarokkal is számolni kell? A múltban többször is kijelentette, a magyaroknak segítő kezet kell adni ahhoz, hogy a parlamentben legyen intézményes magyar képviselet. Még most is emlékszem arra a momentumra, amikor 2016-ban magyar nyelven írott szórólapokon kérte a szlovákiai magyar választópolgárokat arra, hogy a Híd helyett az MKP-ra szavazzanak, mert az a jó oldal!

Hát nem gáláns úriember ez a Matovič? Korábban melyik szlovák politikus tett ennyi gesztust a felvidéki magyarságnak? Valóban nem volt ilyenre példa, azonban vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, mennyire őszinték ezek a „kedvességek“ a magyarok felé. Matovičot talán nem kell közelebbről bemutatni, köztudott, hogy hajmeresztő, őrült ötletei vannak, amelyeket nem gondol végig.

Hírdetés

Matovič a magyarokat csak eszközként használná fel a pártja és a céljai eléréséhez. Ha valóban számítanánk neki, akkor máshogy viszonyulna a kettős állampolgárság ügyéhez, és a parlamentben olyan törvényjavaslatokat terjesztett volna be, amelyek ténylegesen előrébb mozdították volna a magyarok ügyeit.

Megtehette volna, hiszen volt rá három éve. Ehelyett csak „szimbolikus gesztusok”, és üres ígéretek hagyták el Matovič száját. Sőt Észak-Szlovákiában az egyik lakossági fórumon az orosz-ukrán háború kapcsán kijelentette, a magyarok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Ennek ellenére számít a magyar szavazatokra, és ahogy legutóbb, úgy most is lesznek olyanok, akik az OĽaNO-ra adják majd a voksukat.

Úgy gondolom, hogy többen vagyunk azon a véleményén, miszerint a magyar választó ennél sokkal többet érdemel, és nem lehet kiszúrni a magyarok szemeit üres ígéretekkel. A felvidéki magyarság sokkal többet érdemel, és azoknak, akiknek tényleg számítanak a magyar ügyek, tudják, csak egy intézményes magyar képviselet tudja hitelesen képviselni a szlovákiai magyarokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »