Idén is megtartották az egyetemisták országos zarándoklatát Mátraverebély-Szentkútra

Idén is megtartották az egyetemisták országos zarándoklatát Mátraverebély-Szentkútra

Idén a szeptember 21–22-i hétvégén tartották a hagyományos mátraverebély-szentkúti országos egyetemista zarándoklatot. A két nap különleges élményekkel gazdagította az ország különböző felsőoktatási intézményeiben tanuló fiatalokat. Remek lehetőség volt, hogy a félév elején kicsit elcsendesedjenek, időt szánjanak Istenre és egymásra.

Az egyetemisták szombaton délelőtt a salgótarján-zagyvapálfalvai Jézus Szíve-templomnál gyülekeztek, ahol a helyi diakónus, Gyurkó Géza fogadta őket. Miután mindenki megérkezett közös imádsággal és énekléssel, majd Kulcsár Dávid országos egyetemi lelkészi referens ünnepélyes áldásával, harangszóra indultak útnak a kegyhely felé.

A Cserhát gyönyörű tájait járva lehetőségük volt mély beszélgetésekre, a rózsafüzér közös imádkozására és a csendes szakasz alatt a szemlélődő ima kipróbálására is.

A kegyhelyre énekelve érkeztek meg, ahol Orosz Lóránt OFM, a kegyhely igazgatója fogadta, majd megáldotta a mintegy 80 fős csapatot.

Kora este a Budapestről és Nyíregyházáról szép számmal megjelent bizánci rítusú testvérek vezetésével paraklisszal is köszöntötték a Szűzanyát.

A szombat esti szentmise főcelebránsa az újmisés Muhari Máté egri egyetemi lelkész volt, aki prédikációjában kiemelte a közösség fontosságát, majd a szertartás végén újmisés áldásban részesítette a jelenlévőket.

Az este folyamán a résztvevők a szécsényi Ferences Szegénygondozó Nővérek vezetésével egy dicsőítő imaest keretében kerülhettek még közelebb Istenhez.

Hírdetés

Vasárnap reggeli után a ferences atyák gyónási lehetőséget biztosítottak a fiataloknak.

A katekézisben Héray András budapesti egyetemi lelkész a Miatyánk imádságról osztotta meg tanítását, majd a szabadtéri oltárnál tartották a búcsúi szentmisét.

Homíliájában Kulcsár Dávid Pietrelcinai Szent Pio ünnepéhez kapcsolódva az emberi láthatatlan, belső sebek elfogadásáról, kezeléséről és a meghallgatás fontosságáról is szólt.

A szentmise utáni körmenet alatt megtapasztalhatták a fiatalok, milyen más odaérkező zarándokokkal együtt imádkozni, énekelni, ezzel tanúságot téve a hitükről.

A találkozó végén a budapesti, az egri, a miskolci, a nyíregyházi, a debreceni, a pécsi, valamint a veszprémi egyetemi lelkészségekről érkezett fiatalok közül többen megfogalmazták, hogy a nemzeti kegyhelyünkön szerzett lelki élmények, emlékek elkísérik majd őket az új tanévben, erőt adva a mindennapi kihívásokhoz.

Szöveg: Csertán Zsófia

Fotó: Porga Boróka

Forrás: Országos Egyetemi Lelkészségi Referatúra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »