Archeus – Életerő

Archeus – Életerő

A harmincnyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Pozsonyi Városi Kulturális Napok első rendezvényeként nyílik meg a somorjai származású Méry Beáta alkotásainak tárlata Archeus – Életerő címmel Pozsonyban, a Csemadok központi székháza Rákosi Ernő termében szeptember 27-én, pénteken 17.00 órakor. A Szövetség a Közös Célokért társulás társszervezésében megvalósuló kiállítás a művész utóbbi öt évben készült munkáiból ad válogatást.

A kiállítást Iancu Laura József Attila-díjas író, költő, néprajzkutató nyitja meg, aki moldvai magyarként született Magyarfaluban. Kutatói tevékenysége a moldvai magyarság vallásossága, önazonosságának kérdései köré összpontosul.  2000-től jelennek meg szépirodalmi alkotásai, a Szeretföld című kisregényét megfilmesítették. A József Attila-díj mellett megkapta a Bella István-, a Jankó János- és a Ratkó József-díjat is.

A megnyitón közreműködik Méry Rebeka énekművész, aki 2023-ban Junior Prima-díjat kapott a Népművészet és Közművelődés kategóriában. Az ugyancsak somorjai származású énekművész több mint tíz éve foglalkozik népművészettel, néprajz szakot végzett Budapesten. Előbb különféle formációkban énekelt, majd 2022-ben megjelent első klipje, 2023-ban pedig első lemeze. Elsősorban a magyar népdalok mélységét, szakralitását, gyógyító hatását próbálja megragadni előadásai során. A Dicsérjed az Istent – Felvidéki népénekek című lemeze a Felvidéken gyűjtött népénekeket tartalmazza.

A pozsonyi kiállítás a képzőművész visszatérése is egyben arra a helyszínre, amelyhez az alkotó Kalita Gábor, Schrantz György, illetve Pogány Erzsébet pártfogása révén pályakezdő korából kötődik.

Méry Beáta Somorjáról származik, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett, majd másfél évet töltött ösztöndíjasként Indonéziában, amely nagy hatással volt művészetére. Meghatározta spirituális irányultságát, szimbolikus látásmódját, a néprajzi elemekhez való kapcsolódását. Örökös témái lettek az elmúlás, a gyász, az átkelés, az utazás, mindezek lírai módon megjelenítve, valamint a különféle tájak és kultúrák összefonódása.

Hírdetés

A képzőművész jelenleg kétlaki életet él, egyként ragaszkodik felvidéki gyökereihez és mostani lakóhelyéhez Solymárhoz, de szívesen utazik és fedez fel új világokat, társadalmakat, amelyek elementáris hatással vannak alkotói munkásságára.  Mindez tükröződik  munkái színvilágán, motívumain, témáin.

Az alkotó így indokolja kiállítása címének megválasztását:

„Az archeus  középkorban használatos kifejezés, amely azt az erőt jelölte, amely minden élőlény növekedése és fennmaradása felett uralkodik. Egyfajta életerő, az anyagi világ legfinomabb része, ami képes kapcsolódni a transzcendens világokhoz. Az archeus számomra a művészet szimbóluma is, hiszen maga a művészet is egyfajta transzcendens kapcsolódás kell legyen, amikor az anyag átlényegül egy magasabb világ felé való törekvéssé.”

Ennek jegyében ajánljuk minden kedves érdeklődő számára Méry Beáta pénteken megnyíló kiállítását, amely október 25-ig lesz látogatható Pozsonyban, a Csemadok székház Rákosi Ernő termében. Cím: Pozsony, Május 1.tér 10-12.

(BM/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »