Idén is megrendezték a békéért való Kolping-zarándokutat a temesvári egyházmegyében

Idén is megrendezték a békéért való Kolping-zarándokutat a temesvári egyházmegyében

„Mert mi Kolping művén dolgozunk, és a sorsunk, hogy összetartozunk, Isten jóságában bízunk, adjuk hát tovább, és így jön létre új világ” – a Kolping-dal refrénjét a temesvári egyházmegye több templomában énekelték a 55. Nemzetközi Kolping Zarándokút résztvevői. A békéért való gyalogos zarándoklatot idén május 9–12. között, „Élj felelősen – cselekedj szolidárisan! ” mottóval rendezték meg.

A nemzetközi Kolping-zarándokút a békéért az Európai Kolping Szövetség legrégebbi rendszeresen megrendezett eseménye; „sokéves hagyományra tekint vissza és mély elkötelezettséget jelent a béke, a szolidaritás és a kulturális sokszínűség globális előmozdítása iránt” – szerepel az egyesület sajtóközleményében.

Idén tizenegy európai országból kétszázötvenen vettek részt a békéért való gyalogos zarándoklaton, amelyet a Millenium, a Sfânta Maria Timișoara ’89 és a Dumbrăvița Kolping-családok szerveztek, a Romániai Kolping Szövetség együttműködésével.

Az eseményen részt vett Christoph Huber, a Kolping International általános prézese is.

A zarándoklat május 9-én a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban, az Úr mennybemenetele ünnepének alkalmából tartott német, angol, magyar és román nyelvű szentmisével kezdődött, amelyet Pál József Csaba megyéspüspök celebrált. 

A mai ünnepnek kettős jelentése van: Jézus felment a mennybe, és mégis velünk maradt. Ő a mi közösségünk és egységünk alapja – emelte ki homíliájában a főpásztor. – Jézus azért jött közénk, hogy megmutassa, elhozza nekünk a Szentháromság szeretetét. 

A szentmise zenei szolgálatát Bajkai-Fábián Róbert, a székesegyház orgonistája látta el.

Május 10-én a buziásfürdői római katolikus templomból indult a zarándoklat.

A résztvevőket Vodila Szilárd helyi plébános üdvözölte, majd Kapor János kisjenői plébános, a Kolping Banat római katolikus prézese tartott elmélkedést.

A zarándokút résztvevői mintegy 11 kilométert gyalogoltak a Szilasi-dombon lévő szőlőültetvényeken keresztül az Aramic-pincészethez.

Hírdetés

Útjuk során megálltak a dombon emelt Szent Orbán-kápolnánál is. 

A zarándoklaton részt vett George Rădulescu szentandrási görögkatolikus plébános, Kolping Banat görögkatolikus elöljáró és Máthé Lajos újszentesi plébános is.

Pénteken 18 órakor Christoph Huber, a Kolping International általános prézese a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban celebrált szentmisét. A zarándoklat résztvevőit Dumitru Daniel helyi plébános üdvözölte.

A liturgia zenei szolgálatát Emil Dumitresc kántor látta el.

Május 11-én, szombaton a zarándokút Temesváron folytatódott. A résztvevők reggel a Kolping-háztól indultak, majd elmélkedésre és lelki feltöltődésre megálltak az Új Ezredév Református Központban. Az útvonal a Bega-csatorna mentén húzódó gyalogos sétányon folytatódott az ortodox érseki székesegyházig, majd a Győzelem téren keresztül a görögkatolikus templomig, ahol szentmisén vettek részt.

A kétnapos gyaloglás során a résztvevőket a Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiájának önkénteseiből álló csapat kísérte, és nyújtott segítséget szükség esetén.

19 órakor kezdődött a Corneliu Miklosi Tömegközlekedési Múzeumban az 55. Nemzetközi Kolping Zarándokút a békéért záróünnepsége, amelynek során átadták a zászlót az 56. rendezvény szervezőinek: a Kolping Südtirol (Dél-Tirol) képviselőinek.

Május 12-én, vasárnap a szervezők két fakultatív programot javasoltak: zarándoklat a máriaradnai kegytemplomhoz, vagy indulás Brassóba. A Máriaradnát választó csoport szentmisén vett részt a bazilikában, amelyet Kapor János kisjenői plébános mutatott be; koncelebrált Josef Stampfl plébános, a dél-tiroli Kolping Meran elöljárója.

*

A zarándokút hivatalos honlapja szerint az első nemzetközi Kolping-zarándokutat a békéért 1968-ban szervezték meg. Számos svájci, németországi és luxemburgi Kolping-tag találkozott Sachseln/Sarnenben, ahol liturgiákon vettek részt, imádkoztak, és aktuális európai kérdéseket vitattak meg. A fő cél a demokrácia, az igazságosság és a béke iránti elkötelezettség volt. Az 1968. május 26-i esemény végén a résztvevők úgy döntöttek, hogy ez a találkozó nem maradhat egyszeri alkalom, ezért egy évvel később újabb zarándoklatra hívták őket, ezúttal Luxemburgba. Az ötödik alkalom óta nők is, a vasfüggöny leomlása után pedig a közép- és kelet-európai Kolping-tagok is részt vesznek rajta.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »