Hűtőkocsikkal kell növelni a halottasházak kapacitását Szlovákiában

Szlovákiában újabb szigorításokkal indult az újév, a temetésekre hatnál többen nem mehetnek el.

A szlovák kormány már december 19-én különböző szigorításokat vezetett be és kijárási tilalmat is – közölte az M1 szlovákiai tudósítója. De a szigorítások nem lassították a járvány terjedését, éppen ezért a kormány szilveszter estig ülésezett.

A tárgyalások eredményeképp az új évben számos, a kijárási korlátozás alóli kivételt megszüntettek. Ezután már a családlátogatások is tiltottak, különböző háztartásban élők nem találkozhatnak egymással. Az egyik járásból nem lehet átutazni a másikba, akkor sem, ha valaki távolabbi élelmiszerboltba szeretne menni.

Továbbá – folytatta a tudósító – bezárták a szállodákat és a síközpontokat, valamint a templomokat is. Miközben annyi a halott, hogy a halottasházak megteltek korlátozni kellett a temetéseken is a résztvevők számát, egy temetésen maximum hatan jelenhetnek meg.

Hírdetés

Az otthoni munkavégzést részesítik előnyben, csak akkor lehet munkahelyen dolgozni, hogyha ez elkerülhetetlen, viszont abban az esetben munkáltatói igazolás kell hozzá, de a gyárakban nem állították le a termelést. A rendelkezések várhatóan január 24-ig maradnak érvényben.

A legfrissebb adatok szerint az ötmilliós Szlovákiában több mint 5 ezerrel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma egy nap alatt csak a PCR tesztek szerint. A helyzet folyamatosan romlik, már közel 3 ezer beteget ápolnak kórházakban, ami túlterheli azokat, az egészségügyi miniszter szerint nem biztos, hogy sokáig tudják tartani a kórházak megfelelő működőképességét. Több mint 220-an vannak már lélegeztetőgépen és egyes kórházak az összeomlás szélén állnak.

Gyakorlatilag képtelenek elhelyezni az elhunytakat, ezért hűtőkocsikat rendeltek a Nyitrai Kórházhoz.

Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon sok egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív.

Az oltásokat elkezdték, közel tízezer vakcina érkezett. Ezzel kezdték el beoltani azokat az egészségügyi dolgozókat, akik a Covid-osztályokon dolgoznak, illetve a kormány tagjait, parlamenti képviselőket és a köztársasági elnököt is. Január 4-én további 150 ezer vakcina érkezését várják.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »