Hunyad megyébe került az első két idei Csodasarok

Hunyad megyébe került az első két idei Csodasarok

Vajdahunyadon adta át hétvégén Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár az első idei Csodasarkokat, két Hunyad megyei kisdiáknak.

– Idén tizedik alkalommal hirdette meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Miénk a  város! című játékát, amelyre 6–10 éves külhoni óvodások és kisiskolások jelentkezhettek. A játék február derekán indult, és a versenyzőknek négy héten keresztül mindennap meg kellett oldaniuk egy feladatot, melyek nyomán a játéktérben fokozatosan felépült az iskola, valamint a város többi épülete is. Idén 1500 diák nevezett be a Kárpát-medence minden sarkából, illetve a távoli diaszpórákból is.

Hírdetés

A Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársai naponta több száz feladatot ellenőriztek, úgyhogy ők is bőven kijátszották magukat – ismertette a népszerű vetélkedő hátterét az államtitkár.  Elmondta továbbá: idén 140 külhoni tanintézmény kapcsolódott be a játékba, ezek közül 62 Erdélyből. „Összesen 265 Csodasarkot nyertek a diákok, és ezek közül Hunyad megyébe került az első kettő” – közölte az államtitkár. Kiemelte, hogy e verseny különlegessége, hogy a gyermekek nem maguknak nyerik meg a 100 ezer forint értékű Csodasarkot – fejlesztő játékokat, könyveket –, hanem iskolájuk számára.

Ez azt is jelenti, hogy a versenyző kisdiákok, a maguk szórakoztatásán és fejlesztésén túl a közösségért dolgoznak, egyfajta elöljárói, képviselői lesznek a saját iskolájuknak. A vetélkedő ezen vonatkozása szorosan kapcsolódik a Nemzetpolitikai Államtitkárság idei tematikus évéhez, ugyanis 2023 a gondoskodó nemzet, a gondoskodó közösség éve. „Ebbe a játékba a diákok révén a családok, szülők, nagyszülők is bekapcsolódnak. Így sokrétűen megtapasztalható az egymásról való gondoskodás” – fogalmazott az államtitkár, akit a két Hunyad megyei nyertes diák, Széll Réka Laura és Kiss Dávid, szüleikkel, tanáraikkal és az RMDSZ-elöljárókkal együtt a vajdahunyadi Matei Corvin Műszaki Kollégiumban fogadott. Potápi Árpád államtitkár a vajdahunyadi magyar tagozatos iskolának, illetve a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumnak szánt Csodasarkok átadását követően meglátogatta a vajdahunyadi Magyar Házat, illetve a magyar kormánytámogatással megépült magyar bölcsődét is.

Forrás: Nyugati Jelen, Gáspár-Barra Réka

The post Hunyad megyébe került az első két idei Csodasarok appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »