HÖOK: feleannyian választják a tanári pályát, mint hat éve

HÖOK: feleannyian választják a tanári pályát, mint hat éve

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szolidáris a tanárokkal, és átérzik a diákok csalódottságát.

Pedagógusok nélkül nincs jövő, és az nem világnézeti kérdés – közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

A szakma helyzetét és jövőjét jól mutatja, hogy a pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatók száma évről-évre csökken – hangsúlyozta Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke.

„Az utóbbi 5-6 évben tulajdonképpen megfeleződött azoknak a fiataloknak a száma, akik a pedagógushivatást választanák. 2016-ban, ha jól emlékszem, közel húszezren jelentkeztek. Az idei évben

a tízezret is alig haladta meg,

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Hírdetés

tehát egyértelműen az látszik, hogy egyre kevésbé vonzó ez a pálya a fiatalok számára. Nyilván mind az egzisztenciális okai miatt, és mindazok miatt, amikről az utóbbi napokban is nagyon sokat lehet olvasni” – mondta.

A HÖOK szerint ahhoz, hogy ez a pálya népszerű és vonzó karrier lehessen, arra van szükség, hogy a pedagógusok szakmailag és egzisztenciálisan megbecsült tagjai lehessenek a társadalomnak. „Nyilván ha valaki kezdő tanárként egy ötéves osztatlan képzést végigcsinál az egyetemen, majd utána nincs kétszázezer nettó fizetése, akkor az valószínűleg sok-sok emberben ébreszt olyan gondolatokat, hogy nem biztos, hogy ezt a pályát választaná” – jegyezte meg.

A HÖOK azt közölte, hogy szolidáris a pedagógusokkal és a diákokkal. Hangsúlyozták:

átérzik azoknak a középiskolás diákoknak a csalódottságát és félelmeit, akik úgy látják, a tanáraikkal kapcsolatban született méltánytalan döntések csökkentik a tanuláshoz való jogukat.

A tanárszakos hallgatók védelmében pedig azt kérték a döntéshozóktól, hogy igyekezzenek megszüntetni a tanári hivatás körül kialakult káros politikai-társadalmi légkört, és kezdjenek el azért dolgozni, hogy ismét megbecsült legyen a pálya.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »