Holnap indul a csillagászati ősz

Holnap indul a csillagászati ősz

Pénteken lesz a napéjegyenlőség, az Északi-sarkon beköszönt a fél éves éjszaka. Idén szeptember 23-án, 3 óra 3 perckor delel a Nap 90 fok magasan az Egyenlítő felett. A napnyugta már este 7 előtt eljön, egyre kevesebb ideig van világos.

A meteorológiai ősz mellett, ettől a naptól kezdve a csillagászati ősz is kezdetét veszi. Az Északi-sarkon tartó állandó nappal véget ér, és kezdődik a fél éves sötétség.

Hírdetés

Érdekesség, hogy a csillagászati napéjegyenlőség kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest “széle” azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye a légkörből való szóródásnak köszönhetően, a napkelte előtt és napnyugta után is bevilágítja az égboltot. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 22 perccel hosszabb az éjszakánál, 2 perc különbséggel ugyan, de közel  egyforma hosszúak csak 25-én lesznek,  mielőtt az éjszaka javára billenne a mérleg.

Másik tévhit, hogy fix dátumról van szó. A napéjegyenlőség időpontja ugyanis mozgó dátum. A különböző dátumokra csúszkálása a naptári és “szoláris év” hosszának eltérésén kívül a gregorián naptár pontatlanságának, illetve a szökőévnek tudható be.

Idokep.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »