Hollandiában egy hét börtönre ítéltek egy "antirasszistát", aki a Mikulás "kilövésével" fenyegetett

Egyhetes börtönbüntetésre ítéltek egy holland férfit, aki 2019-ben novemberében, az egyik közösségi médiafelületen, a Mikulást (Sinterklaas) játszó személy "kilövésével" fenyegetődzött – jelentette szerdán a helyi sajtó.

A közlések szerint, a Mikulásnak a fenyegetés miatt golyóálló mellényt kellett viselnie az Apeldoornban rendezett 25 ezer fős népünnepélyen. A fenyegetődző férfit, két másik társával együtt, az ünnepély kezdete előtt egy nappal tartóztatták le.

Sajtóinformációk szerint Michael Van Zejl a Majority Perspective nevű antirasszista szervezet aktivistája. Ez az alapítvány 2018-ban pert indított a holland állam ellen, a nemzeti karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, "diszkriminatív" Fekete Péter (Zwarte Piet)-hagyomány eltörléséért.

Hírdetés

A holland hagyományoknak megfelelően a Fekete Péter – a Mikulás segédje – koromfeketére mázolt arcú figura. Kritikusai azonban úgy vélik, hogy a "fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája", és "a hétköznapi rasszizmus szimbóluma".

Az apeldoorni ünnepség napján a rendőrség még 12 embert helyezett őrizetbe, többek között jobboldali szervezetek szimpatizánsait, akik a Fekete Péter-hagyomány fennmaradását támogatják…

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »