Hol található a legtöbb lopás, betörés, vagy éppen testi sértés? – Folyamatosan frissül a rendőrség bűnügyi térképe

Folyamatosan frissül az a rendőrségi térkép, amely megmutatja, hány bűncselekmény történt az országban, illetve hogy melyik régióban található a legtöbb lopás, betörés, vagy éppen testi sértés. Néhány kattintással bárki megtudhatja, hogy mennyire biztonságos lakóhelye Magyarország más területeihez képest.

A police.hu oldalán nyomon követhetjük, hogy pontosan milyen bűncselekmények történtek az országban: megnézhetjük többek között a lakásbetörések, a közterületen elkövetett bűncselekmények, vagy éppen a gépkocsilopások számát, valamint egy statisztikát is láthatunk arról, hogy milyen volt a helyzet az elmúlt egy évben, illetve az elmúlt hónapokban.

Nemes Zoltán, az ORFK munkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a térkép a rendőrség ügyfeldolgozó rendszerének adatain alapul. A frissítés naponta történik, ám a nyomozás érdekében, biztonsági okokból késleltetik az adatok időszerűségét, így 30 nap után kerülnek fel a rendszerbe az adatok. A térkép a lényegesebb bűncselekményekről ad tájékoztatást – húzta alá Nemez Zoltán.

Kisvárosok, ahol alig van bűncselekmény

Ha megnézzük például, hogy milyen állapotok uralkodnak egy Balaton környéki, pár száz fős kis faluban, láthatjuk, hogy elenyésző a bűncselekmények száma.

Kiss Csaba, a Zánka feletti Nivegy-völgyben lévő Szentantalfa polgármestere azt mondja, ha meglepő is, de náluk gyakorlatilag nulla a bűncselekmények száma. A kisvárosban mindössze két közlekedési baleset történt az elmúlt fél évben.

Az ittas vezetés a legtöbbször előforduló probléma a környéken, ám betörés, vagy lopás évente talán egy, ha akad a polgármester szerint.

Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere pedig arról beszélt, hogy a városban évente átlagosan 80 bűncselekmény történik, ezek közül csupán 1-2 kiemelt, az életveszélyes-emberölés kategóriába tartozó bűncselekmények azonban nem fordulnak elő, vagy csak annyira minimálisan, hogy statisztikai hibahatár alatt van a számuk. Az alkalmi lopás száma azonban Borsodnádasdban magasabb az átlaghoz képest.

A polgármester felidézte, hogy 2011-ben történt egy súlyosabb testi sértés itt a községben, amely során egy odaköltöző család egyik tagja bántalmazott egy boltost. De a környékbeli településekhez képest még így is jobb a helyzet – húzta alá.

Hírdetés

Télen több a betörés

Mentshely polgármestere, Rauch Csaba a műsorban azt mondta, kistelepülés révén szintén nulla a bűncselekmények száma, amelynek véleménye szerint az lehet az oka, hogy mindenki ismer mindenkit.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a téli időszak mégis veszélyesebb: a környéken található Halomhegy ugyanis nyaralóövezet, ahol télen nincsenek ott a tulajdonosok. Az utolsó bűnözés így is immár 5-6 éve volt, mikor feltörtek néhány pincét, azóta azonban a polgármester nem tud más betörésről.

Külföldön veszélyesebb?

Az is érdekes kérdés, milyenek a viszonyok egy közeli, nyugati nagyváros és egy hazai város viszonylatában.

Varga Julianna például 40 éve él Bécsben, a Mariahilfer Straßén, de gyakran jár haza Budapestre, és egy idő óta a nyarakat Velencén tölti.

Ő azt mondja, a közbiztonságot félelmetesnek tartja Bécsben, és úgy véli, az elmúlt időszakban megnőtt a lopások száma is.

Azok, akik az országon belül egyik nagyvárosból a másikba költöznek, azt mondják, igen nagy a különbség.

Kovalics Mária például nemrégiben Budapest XI. kerületéből költözött Szegedre, és úgy tapasztalta, sokkal nyugodtabbak a körülmények.

Nincs autó- és embertömeg, illetve úgy látja, az emberek jobban figyelnek egymásra, hiszen kisebb közösségről van szó, mint egy fővárosi forgatagban. A fővárosban ezen kívül sokszor tapasztalta, hogy környékükön feltörtek autókat, vagy ellopták a gépkocsit, Szegeden, új lakóhelyén jóval kevesebb ilyen eset történik.

A térképen jól látszik, a Balaton, Velence környéke a “legfertőzöttebb” a bűnözéssel: nyáron az idegenforgalom által fokozottabban látogatott településeken ugyan megnő a bűncselekmények száma, ám Nemes Zoltán szerint figyelembe kell venni a nagy számban odalátogató embert is, akinek a biztonságára külön felkészülnek minden évben az ottani szervek. Vagyis a hatóságok igyekeznek mindent megtenni, hogy a megnövekvő idegenforgalom mellett is biztosítani tudják a szokásos közbiztonságot – fűzte hozzá.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »