Hol éri meg e héten tankolni a tengerpartra utazóknak?

Hol éri meg e héten tankolni a tengerpartra utazóknak?

Hol éri meg e héten tankolni a tengerpartra utazóknak? Molnár Iván2024. 07. 01., h – 17:39 Pozsony |

E héten startol a nyaralási főszezon, amely során ezúttal is sokan utaznak majd saját autójukkal a kiszemelt tengerparti üdülőhelyre. Hol éri meg tankolniuk azoknak, akik már e héten útra kelnek?

„Mivel az egyes országok eltérő adótörvényekkel rendelkeznek, az üzemanyagárak jelentősen eltérhetnek, amit a tengerparti üdülésre autózóknak is figyelembe kell venniük” – figyelmeztet Marek Nemky, az XTB társaság pénzpiaci elemzője. Nemky számításai szerint Szlovákiában jelenleg 1,477 eurós literenkénti átlagáron tankolhatunk gázolajat, ami a 7. legalacsonyabb ár az Európai Unióban (EU). Csak a cseh töltőállomások olcsóbbak, ahol ez 1,451 euró/liter, illetve a románok és bolgárok, 1,415 és 1,306 eurós átlagárral. 

„Tehát, ha a Fekete-tenger partjára megyünk nyaralni, akkor érdemes Romániában vagy Bulgáriában tankolni, mert akár 10 eurót is megspórolhatunk egy-egy tankoláson”

 – tette hozzá az elemző.

Hírdetés

Akik Horvátországba utaznak, azoknak Nemky szerint érdemes például Szlovéniában megállni a gázolajért, ahol ennek az átlagára a szlovákiaihoz hasonló, 1,482 euró/liter. Horvátországban vagy Magyarországon ezzel szemben körülbelül 5 centtel drágább a gázolaj, mint Szlovákiában, Ausztriában pedig akár 10 centtel is. 

„Ha valaki Görögországig utazna, a legjobb, ha útközben tankol, mivel Görögországban a gázolaj literenkénti átlagára eléri az 1,62 eurót”

 – tette hozzá Nemky.

A 95-ös oktánszámú benzin esetében Szlovákia az EU-ban a 12. helyen áll, 1,58 eurós literenkénti átlagárral. Az elemző szerint Horvátországba utazva ezért érdemes inkább Magyarországig vagy Szlovéniáig várni a tankolással. Számításai szerint az autósok Magyarországon 1,501, Szlovéniában pedig 1,484 eurós literenkénti átlagárra számíthatnak. Ez a különbség 4–5 eurós megtakarítást jelenthet egy 50 literes tankolásnál.

„A Fekete-tengerhez utazóknak a 95-ös benzin esetében is érdemes Bulgáriában tankolni, ugyanis ez az egész Európai Unióban itt a legolcsóbb, 1,332 euró/liter, ami 12 eurós megtakarítást jelent egy 50 literes tankoláson” – mondta Nemky. Olaszországban és Görögországban ugyanakkor lényegesen drágább a benzin. Olaszországban az átlagár 1,844, Görögországban pedig 1,875 euró/liter körül mozog. „Ebben az esetben jobb előre tankolni az olyan országokban, mint Szlovénia vagy Bulgária” – tette hozzá az elemző. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »