Hogy látják Pellegrini győzelmét a politológusok?

Hogy látják Pellegrini győzelmét a politológusok? Mészáros Richárd2024. 04. 08., h – 13:13

Peter Pellegrini nyerte a köztársaságielnök-választás szombati, második fordulóját. Hogy látják a Hlas elnökének győzelmét a politológusok?

Darina Malová

Peter Pellegrinit a háborútól való félelem narratívája és a választók mozgósítása segítette a győzelemhez. Ellenfele, Ivan Korčok viszont azoknak az embereknek a képviseletére helyezte a hangsúlyt, akik nem támogatják a jelenlegi kormánykoalíciót – elemezte az államfőválasztást Darina Malová politológus, a Comenius Egyetem munkatársa. A kampány szomorú eredményének tartja, hogy a két, nagy választói csoportba tartozók,  és így az egész ország is, még megosztottabb lett, mint a kampány előtt volt.

„Ha az ember megkérdezi az átlagos választót, mit tart fontosnak, mire szavazna, akkor a békét, a nyugalmat, a rendet, esetleg a fejlődést fogja mondani. Pontosan ezeket a szavakat használja Peter Pellegrini” – mondta a politológus. Hozzátette, Pellegrininek tág spektrumot sikerült mozgósítania, Štefan Harabin támogatóitól kezdve a magyar kisebbségig, illetve azokat, aki az első fordulóban nem szavaztak, továbbá a vidéket. Kiemelte a vidék és a város, illetve Pozsony (Bratislava) és az ország többi részének „szembenállását”. Szerinte e „konfliktusra” alapozva indította Pellegrini az első forduló utáni mozgósító kampányát, további választói csoportokat szólított meg, amelyek végül elmentek szavazni.

Hozzátette, Korčok is erősen mozgósított, többen szavaztak rá, mint az első fordulóban. A gond szerinte az volt, hogy már „nem volt hova nyúlni”. A többi jelölt tábora, de Harabin választói biztosan nem szavaztak rá. Emellett vidéken nem volt elég nagy a támogatottsága. „Ivan Korčok pechje, hogy kevés nagyváros van az országban, és kevesebb modern felfogású, iskolázottabb, liberálisabb városi környezetben élő választó” – tette hozzá Malová.

Juraj Marušiak

Hírdetés

A béke, nyugalom és stabilitás jelszavakkal nyerte meg Peter Pellegrini az államfőválasztást, kihozva ezekből a maximumot – véli Juraj Marušiak politológus. Úgy véli, Pellegrini nagyobb szavazótáborból tudott meríteni, mint Ivan Korčok, aki egy fő csoportra támaszkodott.

„Azok között, akiket Pellegrini a maga oldalára állított, természetesen ott voltak Štefan Harabin szavazói, ezzel függött össze Pellegrini retorikájának megváltozása. A másik szegmens a magyar kisebbség, amely számára egyértelmű Orbán Viktor és Robert Fico hosszabb ideje tartó együttműködése, így a támogatást nyilván megkapta a magyarországi és a szlovákiai magyar médiumoktól, valamint a magyar kisebbség politikai képviseletétől is, tehát Pellegrini Dél-Szlovákiában is tudott szavazókat szerezni” – mondta Marušiak. Amit érdekesnek tart, az az, hogy Pellegrini meg tudta szerezni a „keresztény-konzervatív” választókat is.

Szerinte a Hlasnak gondot jelent megfelelő pártelnököt találni Pellegrini helyett. „Annál is inkább, mert az egész párt gyakorlatilag Pellegrini projektje, tehát először volt ő, mint pártvezér, aztán valamiféle program, pártideológia. A Smerből való kiválásnak is személyi, mintsem ideológiai okai voltak. Ráadásul a Hlas most nem sokban különbözik a Smertől, két egyforma párt pedig nem sokáig létezhet egymás mellett” – mondta a politológus, aki szerint a Hlas jövője „nem túl fényes”.

Samuel Abrahám

Samuel Abrahám politológus szerint a második fordulóbeli magas részvétel is annak a jele, hogy megosztott és válságban van a társadalom. Mint mondta, a választók második forduló előtti mozgósítása mindkét tábort növelte, de igazán Peter Pellegrininek segített.

„Főleg azokat sikerült mozgósítani, akik az első fordulóban nem mentek szavazni, mert akkor nem tartották olyan fontosnak, de most úgy látták, egyszerű a képlet: ha nem szavaznak, az a másik fog nyerni. A második fordulóra radikálisabb lett a kampány, mert Ivan Korčokkal riogatták a választót” – jelentette ki Abrahám.

Úgy véli, Pellegrininek a legfontosabb a magyar szavazók megszerzése volt. Emellett Štefan Harabin választói, akik miatt a retorikáját is módosította. „Ezért nevezte Korčokot a háború elnökjelöltjének, aki miatt majd Ukrajnába kell menniük a szlovák katonáknak, és mondott más ilyen badarságokat, melyeknek semmi racionális és politikai alapjuk nincs, mivel egyrészt az elnök semmi ilyesmiről nem dönthet, másrészt Korčoknak ilyen dolgok egyáltalán nem is állnak szándékában” – tette hozzá Abrahám. Szerinte sokan szavaztak Pellegrinire ezek miatt a félelmek miatt, amiktől majd ő elnökként megvédi őket. Ennek ellenére meglepte a két jelölt eredménye közötti második fordulóbeli különbség.

Abrahám szerint Pellegrini távozása meggyengíti a Hlast.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »