Hivatalos: Szélsőségesen meleg volt az idei tavasz

Hivatalos: Szélsőségesen meleg volt az idei tavasz

2024 tavasza rendkívül meleg volt. Elsősorban a tavasz első felében uralkodtak szélsőséges hőmérsékleti viszonyok. Az évszak legfőbb jellemzője a jelentős hőmérséklet-ingadozás volt – mondta az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón Peter Kajaba, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa.

„Április elején egyik napról a másikra több mint tíz Celsius-fokkal csökkent a hőmérséklet. Április 8-án a Lomnici-csúcson (Lomnický štít) 6,5 Celsius-fokot mértek. Április 15-én egyik napról a másikra ismét több mint 15 fokkal zuhant a hőmérséklet egyes meteorológiai állomásokon” – közölte Kajaba.

Márciusban a legmagasabb hőmérsékleti értékek 25,6 Celsius-fok körül voltak. „A három tavaszi hónap közül a március volt rendkívül meleg” – közölte a klimatológus, és hozzátette, áprilisban 29,6 Celsius-fokos maximumot mértek Ógyallán. Gyügyön május 27-én 28,9 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet.

Hírdetés

Pavol Faško klimatológus tájékoztatása szerint márciustól májusig nőtt a csapadék mennyisége. A legtöbb csapadék áprilisban esett, akkor még nem voltak olyan gyakoriak a viharok, mint májusban. Ezek sok problémát, egyes helyeken árvizeket okoztak.

Jozef Rozkošný, az SHMÚ klimatológusa rámutatott a fenológiai rendszer változására, ami az éghajlatváltozásról árulkodik. „Az erdei fafajoknál a tavaszi fenológiai fázisok a normálishoz képest tíz-harminc nappal korábban kezdődtek. A gyümölcsfáknál két-három héttel korábban, a gabonaféléknél és a szántóföldi növényeknél pedig például két, helyenként három héttel korábban” – mutatott rá.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »