Hírsaláta

Hírsaláta

A LEGNAGYOBB SZÉKELYRE EMLÉKEZTEK. Orbán Balázs születésének 195. évfordulóján többnapos rendezvénysorozattal ünnepeltek a székely­udvarhelyiek: a múlt hét folyamán iskolás gyermekek kisvonattal utaztak ki az Orbán Balázs Látogatóközpontba, és a Székelyföldi Legendárium csapata által készített, a tudós polihisztorról szóló film első részét is megnézhették, szombaton pedig a Hunyadi László szobrászművész által megalkotott szobor előtt zajlott a megemlékezés. Orbán Balázs, a csontbáró életét és életművét Ölvedi Zsolt, Székelyudvarhely alpolgármestere, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Percze László konzul, valamint Simó Sándor, a belvárosi unitárius egyházközség lelkipásztora méltatta, az ünnepségen közeműködött a Balázs Ferenc Vegyes Kar és a Székely Dal­egylet férfikara. (Székelyhon)

ISMÉT RENGETT A FÖLD. A Richter-skálán 3,6-os magnitúdójú földrengés történt tegnap 11.53-kor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségben – közölte az Országos Földfizikai intézet. A földmozgás 122,7 kilométeres mélységben következett be, epicentruma 55 kilométerre volt Buzăutól, 59 kilométerre Sepsiszentgyörgytől, 61 kilométerre Brassótól, 65 kilométerre Foc­şani-tól, 71 kilométerre Ploieşti-től. Az év elejétől már több mint 30 földrengést mértek Románia területén, a legerősebb 4,3-as magnitúdójú volt. (Agerpres)

Hírdetés

BETEGSÉG VAGY RUTINVIZSGÁLAT? Kiengedték a kórházból pénteken Traian Băsescu volt államfőt – értesült az Agerpres politikai forrásoktól. A volt elnök tíz napot töltött a bukaresti Carol Davila Központi Katonai Kórházban, mivel tüdőbetegséget diagnosztizáltak nála. Ugyanazon források szerint Traian Băsescu minden év januárjában elmegy orvosi kivizsgálásra a központi katonai kórházba, ez már államfői mandátuma alatt is így volt.

KEMÉNYEN DOLGOZTAK A RENDŐRÖK. A Román Rendőrség (IGPR) bűnügyi osztálya január 1. és 31. között 338 országosan körözött személyt azonosított vagy tisztázta helyzetüket. Az IGPR tegnapi közleménye szerint a körözött személyek közül 253-at börtönbüntetésre ítéltek korábban, 40 ellen pedig letartóztatási parancsot adtak ki. A rendőrök ugyanakkor 28 nemzetközi körözés alatt álló személyt is azonosítottak. Januárban ugyanakkor a rendőrök 1213 eltűntként keresett személyt találtak meg, közülük 782-en kiskorúak voltak. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »