Hiába a rengeteg ingatlan, ki fogja megvásárolni?

Hiába a rengeteg ingatlan, ki fogja megvásárolni?

A 2023-as év ingatlanvásárlás szempontjából az elmúlt évtizedeket figyelembe véve nem volt a legideálisabb. 

Az adatok szerint az ingatlanok négyzetméteréért többet kellett dolgoznunk mint az elmúlt húsz évben bármikor. Kivételt képez ezalól a 2008-as krízisév. Az ingatlanárak az elmúlt években rendkívül gyors tempóban emelkednek. Hiába növekednek párhuzamosan a fizetések, az ingatlanok árai olyan szinten elszálltak, hogy a lakosok egyre kevésbé engedhetnek meg maguknak egy saját lakást.

Csak összehasonlításképp, 2015-ben ez még csupán öt hét volt. Azonban nem csupán az ingatlanárak és a az átlagkeresetek befolyásolják azt, hogy a tavalyi évben szinte elérhetetlenné váltak a lakások az emberek számára. A vásárlóknak a növekvő kamattarifával is szembe kellett nézniük, amely tovább bonyolította a helyzetet.

Hírdetés

Ennél rosszabb már csak 2008-ban volt a helyzet, mikoris az ingatlanok négyzetméteréért az átlagkereset 2,09-szeresét kellett ráfordítani.

Pontosabban ez azt jelenti, hogy egy személynek kéthavi teljes bérét kellett erre félretenni, illetve a harmadik havi bérének egy részét is erre kellett elkülönítenie. Ezt követően azonban pozitív irányt vettek a történések, a lakosok könnyebben juthattak saját lakáshoz, 2015-ben azonban újabb fordulat állt be, és ismét nehezebben elérhetővé váltak az ingatlanok.

Az elemzők szerint az elkövetkező években javulás várharó, egyrészt a növekvő nominálbéreknek, másrészt a csökkenő ingatlanáraknak köszönhetően.

Amennyiben figyelembe vesszük a kamatok várható csökkenését is, a jövőben valóban elérhetőbbé válhatnak az ingatlanok. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »