Helyreállítják a szmolenszki katolikus székesegyházat

Helyreállítják a szmolenszki katolikus székesegyházat

Szmolenszk városa Moszkvától délnyugatra fekszik, légvonalban 400 kilométerre; a régió legjelentősebb városa. A 19. század végén a szmolenszki katolikusok száma 14 ezer fő volt, akik számára 1894-ben az egykori Kisboldogasszony-templom helyén épült fel a Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása székesegyház. Jelenleg Szmolenszkben 300 katolikus él.

2023 őszén a szmolenszki lakosok azzal a kéréssel fordultak a regionális hatóságokhoz, hogy mentsék meg a (lengyel) katolikus templom történelmi épületét. Erre a Szmolenszki Régió Kulturális Örökségvédelmi Főigazgatósága azt nyilatkozta, hogy az objektum szövetségi tulajdon, ezért a szükséges állagmegóvási munkálatok finanszírozása mindenekelőtt a szövetségi költségvetésből lehetséges.

Az elmúlt hetekben az ügyben előrelépés történt. Augusztus 30-án a régió kormányzója, Vaszilij Anohin a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy 2028-ig több mint 7,5 milliárd rubelt fordítanak a város ikonikus helyszíneinek rendbehozatalára, beleértve az erődfal és a lengyel templom rekonstrukcióját.

A tervek szerint három éven belül helyreállítják a 19. század végén emelt Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása székesegyházat. „Négy év alatt több mint 5,5 milliárd rubelt különítenek el csak a szmolenszki erődfal és a lengyel templom újjáépítésére. Összesen csaknem 2 milliárd rubelt különítenek el egyéb, kisebb léptékű városfejlesztési projektekre” – mondta Anohin.

A neogót stílusú katolikus templom M. F. Meischer tervei szerint épült fia, M. M. Meischer, valamint E. F. Liscsinszkij kormányzósági építész közreműködésével. A 3 ezer hívőt befogadó templomot 1897. június 29-én szentelték fel, és 1937-ig használták istentiszteleti célokra. A múlt század ’40-es éveiben a Belügyi Népbiztosság (NKVD) archívuma, a 20. század második felétől pedig a Szmolenszki Régió Állami Levéltára kapott helyet benne.

Hírdetés

1992-ben a katolikus egyházközség visszakapta a Komarowski nemesi család kriptáját, amely a templom melletti temetőben található. Az újjáalakult egyházközség első állandó plébánosa Ptolomeusz Jacek Kuczmik OFM volt, és a mai napig a ferences rend papjai végzik a szmolenszki régió katolikusainak lelkigondozását.

Jelenleg a templom épülete üresen áll, mivel rossz állapotban van; a katolikus hívek a templommal szomszédos egykori plébánián jönnek össze szentmisére.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: sib-catholic.ru; blagovest-info.ru; cathmos.ru

Fotó: sib-catholic.ru

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »