Heger: Változtatni kell az oroszországi nyersanyagoktól való függőségünkön

Heger: Változtatni kell az oroszországi nyersanyagoktól való függőségünkön

Eduard Heger kormányfő szerint beszélnünk kell az oroszországi nyersanyagoktól való függőségünk megváltoztatásáról. Az Oroszország elleni további szankciók megvitatása során az elkövetkező napokban szó lesz a stratégiai függőségről, illetve az összes orosz bank lekapcsolásáról a SWIFT-rendszerről.

AZ RTVS Szombati párbeszédek c. vitaműsorában a kormányfő hangsúlyozta, hogy további szankciókra lesz szükség. Mint mondta a cél, olyan üzenetet közvetíteni az orosz elnöknek, hogy kénytelenek leszünk gazdaságilag teljesen elszigetelni Oroszországot.

Látható, hogy Putyin nem hátrál meg, ezért folytatnunk kell a tárgyalásokat”

– fűzte hozzá a kormányfő. Heger egyetért azzal, hogy Fehéroroszországgal szemben is további szankciókat kell bevezetni.

Az oroszországi olaj- és gázvásárlás leállításával kapcsolatban kijelentette, a kérdés inkább a következő tél biztosítása. Szerinte kezelni kellene a jelenlegi helyzetet. „Képesek vagyunk rá, a kormányban már tárgyaltuk róla, és alternatív terveket készítettünk. Európai viszonylatban őszig gond nélkül kibírjuk” – mondta.

Hírdetés

A miniszterelnök szerint keleti határaink védelmét a NATO-tagállamok teljes körű aktivizálása megerősítette.

Elmozdultak a tárgyalások a csapatok területünkön való jelenlétével kapcsolatban is. Heger egyetért azzal, hogy a Szlovákia a múltban alábecsülte a határvédelem finanszírozását, aminek következtében nincs korszerűsített technológiánk.

Annak kapcsán, hogy a NATO vonakodik repüléstilalmi zóna létrehozásától Ukrajna felett, a miniszterelnök kijelentette, hogy „minden lehetséges”. Szerinte azonban beszélni kell a lépések sorrendjéről, majd hozzátette: a repüléstilalmi zóna kialakítása az utolsó előtti lépés.

Heger nem hiszi, hogy Putyin megtámadná a Balti országokat, mivel ne áll rá készen, és a NATO- mozgósítás miatt nem is tudná ezt megtenni.

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy nincs jogunk beavatkozni az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokba. „Az ukrán népre kell hagynunk, hogy eldöntsék, mit tesznek” – mondta hozzátéve, nyomást kell azonban gyakorolni a béketárgyalások megvalósulására. A kormányfő lát reményt arra, hogy a két félnek sikerül megegyeznie, de Putyin elszántsága miatt ez nem lesz könnyű.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »