Heger köszönetet mondott Csehországnak és Lengyelországnak a szlovák légtér védelméért

Heger köszönetet mondott Csehországnak és Lengyelországnak a szlovák légtér védelméért

Eduard Heger (OĽANO) szlovák miniszterelnök köszönetet mondott Csehországnak és Lengyelországnak, hogy az F-16-os vadászrepülőgépek átadásáig megvédik a szlovák légteret. A közösségi oldalon ezzel összefüggésben kiemelte a kölcsönös partnerkapcsolatokat és az erős barátságot.

„Ezzel a lépéssel megerősítették számunkra, hogy Szlovákia erős barátokat és támogatást tudhat szomszédaiban. Abban az időben, amikor Ukrajna brutális orosz invázióval néz szembe, fontos, hogy az egünk biztonságban legyen. Köszönettel tartozom nekik“

– mondta a miniszterelnök.

Megköszönte továbbá Jaroslav Naď védelmi miniszternek és csapatának a munkáját.

 „Jaro Naď vezetése alatt viszonylag rövid időn belül a védelmünk végre olyan állapotba került, amilyenben hosszú évtizedek óta nem volt”

Hírdetés

– tette hozzá.

Aláírták a megállapodást, cseh és lengyel pilóták védik a jövőben Szlovákia légterét

A légtérvédelemről Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter, Jana Černochová cseh tárcavezető és Mariusz Blaszczak lengyel miniszter írta alá a szerződést a malackai légi bázison.

Az F-16-os vadászgépek első darabjainak 2024-ben kell megérkezniük Szlovákiába, amelyek leváltják a „nyugdíjba“ kerülő MiG-29-es vadászgépeket. Naď többször is rámutatott a működésükkel kapcsolatos problémákra műszaki, nemzetközi-politikai és biztonsági szempontból. Nem zárta ki, hogy a MiG-29-eseket Ukrajnának adják – a pénzbeli vagy anyagi kompenzációról tárgyalnak.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »