Heger: Az SaS miniszterei épp most nyújtják be lemondásukat, kezdődik a kisebbségi kormányzás

Heger: Az SaS miniszterei épp most nyújtják be lemondásukat, kezdődik a kisebbségi kormányzás

Az SaS miniszterei épp most nyújtják be lemondásukat, kezdődik a kisebbségi kormányzás – jelentette ki a kormány hétfői ülése után Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, miközben a szlovák sajtóban már megjelentek az első fotók arról, hogy Branislav Gröhling SaS-es oktatási miniszter leadta lemondónyilatkozatát az Elnöki Palota iktatójában.

A kormányválságot kieszközlő Richard Sulík már a múlt héten megtette ezt. A hírek szerint Ivan Korčok külügyminiszter és Kolíková igazságügyi miniszter szintén lemondanak a mai nappal. A dolog szépséghibája, hogy ez egyelőre csak gesztus, mert Zuzana Čaputová államfő már jelezte, hogy csak akkor fogadja el a lemondásukat, ha már ismeri az utódok neveit, maga Sulík pedig hétfőn kifejezte szándékát, hogy azonnal visszatérne a miniszteri székbe, ha Igor Matovič már nem része a kormánynak.

Mindenesetre, ez utóbbi nyilatkozat azért némiképp egybecseng azzal a  korábbi váddal, amit az OĽANO fogalmazott meg. Eszerint az SaS ajánlata, hogy Sulík is távozik Matovičcsal együtt a kormányból, egyszerű blöff volt, mert a liberálisok felé elfogult Zuzana Čaputová államfő azonnal újra kinevezte volna Sulíkot (vagy eleve nem fogadta volna el a lemondását), Matovičot viszont nem.

Heger egyelőre nem árulta el a neveket

Heger egyelőre nem árulta el a lemondó SaS-es miniszterek helyére jelölt utódokat, mert – mint mondta – a jelölésekről először az államfőt fogja értesíteni.

Annyit mondott, hogy szakértő minisztereket akarnak kinevezni a tárcák élére – az SaS négy minisztériumot vezetett: a gazdasági, igazságügyi, oktatási és a külügyminisztériumot.

Hírdetés

Heger számít az SaS támogatására az Újjáépítési Alap merítésére vonatkozó törvények elfogadása esetében.

Az energiárak kapcsán megerősítette az Igor Matovič pénzügyminiszter és MIlan Krajniak munkaügyi miniszter által említett számokat, miszerint a Richard SUlík vezette gazdasági minisztérium modellje szerint a jövő évi lakossági gázárak 50 százalékkal, a villanyáram árak 100 százalékkal lennének magasabbak. Most állítólag azon dolgoznak, hogy ezeket az arányokat lefaragják.

A múlt héten még a miniszterek úgy fogalmaztak, hogy még az uniós energiaügyi miniszterek szeptember 9-i ülése előtt érdemi megoldást kell letenniük az asztalra a szlovák árszabályozásról. Ma Karol Galek gazdasági államtitkár (Sulík jobbkeze) és Heger kormányfő is európai szintű megoldásról beszél – vagyis minimum a vállalati szektor szabályozását a kormány nem tudja vagy nem akarja feljavítani. Az eredeti Sulík-féle javaslattal kapcsolatban Milan Krajnia (Sme rodina) munkaügyi miniszter például azt mondta, hogy “pompás, lesz kompenzáció, egy évvel a válság után, ha lesz még cég, aminek árköltségeit lehet kompenzálni”.

Heger szerint a következő hetekben teljesen elő kell készíteni az energiaárak szabályozásának modelljét, hogy a megvalósításához szükséges törvényi hátteret a parlament még az őszi ülésszakban el tudja fogadni.

Arra a kérdésre, hogy ki tehető felelőssé azért, hogy szétesik a kormánya, Heger úgy reagált:

“Egyáltalán nem kerültünk volna ebbe a helyzetbe, ha az SaS július 6-án nem támaszt ultimátumot”

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »