Hatvanöt éve játszott utoljára együtt és nyert Bécsben az Aranycsapat

Hatvanöt éve játszott utoljára együtt és nyert Bécsben az Aranycsapat

Napra pontosan 65 esztendővel ezelőtt került sor Bécsben arra a válogatott labdarúgó-mérkőzésre, amelyről akkor még senki nem tudhatta, hogy a történelem szeszélye folytán az Aranycsapat utolsó találkozója lesz.

Ezt Lomnici Zoltán, a Aranycsapat Testület elnöke idézte fel csütörtökön azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az évforduló alkalmából rendeztek. Hozzátette: az osztrák válogatott már akkor régi riválisa volt a magyar csapatnak, az 1950. május 14-én Ausztriától elszenvedett 5-3-as vereség pedig kijózanítóan hatott, azután kezdődött el ugyanis az Aranycsapat négy éven át, egészen az 1954-es berni világbajnoki döntőig tartó veretlensége.

„A történelmi események vezettek tehát oda, hogy szétesett minden idők egyik legsikeresebb magyar válogatottja. Sokan vélekednek úgy, hogy az Aranycsapat eredményei is befolyásolták a történelem alakulását, a hazaszeretet erősödését, a magyarság öntudatra ébredését. Az Aranycsapat nagy idők kivételes válogatottja volt” – fogalmazott Lomnici Zoltán.

Hírdetés

Bajkai István, a testület alelnöke arról beszélt, hogy az Aranycsapat játékosainak jelentőségét nem lehet eléggé kiemelni, mert a munkásságuk, a győzelmeik és a magyar sporttársadalom eredményeihez való hozzájárulásuk megkérdőjelezhetetlen. Hozzáfűzte: az akkori időkben élő, kudarcot, megaláztatást és elnyomást elszenvedő embereknek egy sikert sikerre hozó csapat reményt tudott adni arra, hogy a magyar sportban milyen óriások nőhetnek föl.

Az Aranycsapat tagjai megmutatták, hogy az olyan egyszerű fiúk, akik Kőbányán, Kispesten, vagy vidéken nőttek fel, a tehetségüket munkával sikerre tudják váltani és a világ legjobbjai közé emelkedhetnek”

– jelentette ki.

Bajkai kifejtette: az 1956-os forradalom után pár nap alatt szétesett az Aranycsapat, mert a tagjai közül többen más hazát választottak, amiben közrejátszott az, hogy idehaza nem látták már a siker lehetőségét. A fideszes országgyűlési képviselő szerint a történtek másik fő üzenete, hogy a sikert óvni-védeni kell, mert gyorsan elveszíthetjük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »