Háttéremberek kitüntetése – immár negyedik alkalommal várják a Pogány Erzsébet-díjra a jelöléseket

Háttéremberek kitüntetése – immár negyedik alkalommal várják a Pogány Erzsébet-díjra a jelöléseket

A Szövetség a Közös Célokért társulás 2021-ben hirdette meg első alkalommal a Pogány Erzsébet-díj adományozásával kapcsolatos felhívását, mellyel Pogány Erzsébetnek, a társulás néhai igazgatójának állít emléket. A Pogány Erzsébet-díj szimbolizálja és elismeri azt a személyt, aki önzetlenül, szorgalmas munkával gazdagítja, építi felvidéki közösségünket.

Az elmúlt években számos értékes jelölés érkezett a felhívásra, melynek kitüntetettje 2021-ben Gál Piroska volt, valamint posztumusz elismerést kapott Tóth Klára, 2022-ben Takács Zsuzsanna, 2023-ban pedig Győri Margit vehette át a díjat, míg posztumusz elismerést Laczkó Lajos kapott.

Pogány Erzsébet mindig háttérembernek tartotta magát, aki a megfelelő célokért, feladatokért a háttérben tevékenykedett. Közélet-alakító személyiségének jellemzői voltak a következetesség, a tudatosság, valamint az elkötelezettség. Egy olyan példakép, aki meggyőződéssel, másokat lelkesítve vallotta, hogy csak a közösségünkért végzett kemény és kitartó munka lehet eredményes. Soha ki nem fogyott az ötletekből, javaslatokból, kereste az utat, mit lehetne és kellene tenni a felvidéki magyarságért. Mások ügyeit mindig szívesen segítette, így elmondható,

hogy a Pogány Erzsébet-díj a háttéremberek kitüntetése, melyre olyan személyekre szóló javaslatokat várnak, akik legalább tíz éve részt vesznek a civil életben.

Élen járnak a közösségépítésben, példamutató, fáradhatatlan, háttérben folytatott szervezési tevékenységet végeznek vagy végeztek és munkásságuk a Felvidékhez kapcsolódik.

Hírdetés

A kitüntetésre jelölt, a névadó emlékéhez méltó, legérdemesebb személy a Szövetség a Közös Célokért társulás által megalakított héttagú kuratórium döntése alapján kerül kiválasztásra. A kuratórium tagjai: Fekete Irén elnök, Hideghéthy Andrea titkár, valamint Pogány Tibor, Csémi Szilárd, Mézes Rudolf, Bárdos Gyula és Ladányi Lajos.

Jelölést kizárólag az arra szolgáló űrlapon a SZAKC tagszervezetein keresztül lehet megtenni 2024. szeptember 5. és 2024. október 8. között.

Amennyiben magánszemély tesz javaslatot a jelölésre, jelölését legalább egy SZAKC-tagszervezetnek is támogatnia kell.

Érdeklődés esetén további információ a [email protected] e-mail címen kérhető.  Tagszervezeteink listája a SZAKC honlapján www.szakc.sk is megtalálható.

Az elismerést kultúrműsorral egybekötve, ünnepélyes gálaest keretében november közepén adják át.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »