Hatalmas űrsziklára figyelmeztet a NASA

Hatalmas űrsziklára figyelmeztet a NASA

Az amerikai szervezet szerint a hatalmas űrszikla március 24-én, azaz jövő hét csütörtökön lép majd föld körüli pályára. Bár az égitest közvetlen veszélyt nem jelent földünkre, a csillagászok figyelik útját.

Újabb aszteroidariasztást adott ki a NASA, figyelmeztetve az embereket arra, hogy a Naprendszer mégiscsak egy óriás sziklákkal megrakott billiárdasztal, ahol szinte naponta robognak el mellettük a veszélyesebbnél veszélyesebb égitestek – írja a Hirado.

A 2013 BO76 névre hallgató bolygópusztító űrszikla hatalmas, becsült mérete valahol a 182 és 457 méter között van.

A tudósok szerint a kisbolygó március 24-én lesz legközelebb ( 4,8 millió km) a Földhöz. Elég messze ahhoz, hogy ne jelentsen közvetlen veszélyt a bolygónkra – adta hírül a Daily Star.

Hírdetés

Az űrobjektumot először 2013. január 17-én fedezték fel, de először március 7-én sikerült képet készíteni róla, amikor még több mint 24 millió kilométerre volt bolygónktól.

A NASA számításai szerint azonban még az űrszikla a legkisebb becsült méretével is óriási pusztítást végezne a Földön.

Ezért is szerepel a NASA potenciálisan veszélyes aszteroidák listáján.

Jelenleg mintegy 2200 objektum szerepel a NASA potenciálisan veszélyes aszteroidák listáján. A legnagyobb az 1999 JM8 (53319) aszteroida, egy 6,4 kilométer széles bolygószörnyeteg, ami szerencsére csak nagyon messze (Vénusz távolságában) halad majd el a Földtől.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »