Háromszéki adományt vittek Ukrajnába (Máltai Szeretetszolgálat)

Háromszéki adományt vittek Ukrajnába (Máltai Szeretetszolgálat)

Lelkes háromszéki adományozók felajánlásaiból alapélelmiszereket tartalmazó csomagokat juttatott el a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseinek egy csoportja január végén Ukrajnába, a frontvonalról áttelepített menekültek lakta vidéki településekre. A háromszéki önkénteseket is magában foglaló küldöttség útjáról Tischler Ferenc, a szervezet főtitkára számolt be lapunknak.

Kézdiszentléleki termelők 3000 kg krumplit, a kézdivásárhelyi Secuiana készruhagyár pedig ruházati cikkeket ajánlott fel a háború sújtotta ukrán településeken élők megsegítésére, így a Máltai Szeretetszolgálat küldöttsége január 24–28. között ismét ellátogatott Kamjanec-Pogyilszkij környékére – tudtuk meg Tischler Ferenctől. Három vidéki településen állították fel humanitárius karavánjukat. Ennek része egy játszóbusz, melynek segítségével az érkezéstől számított fél órán belül játszóteret tudnak kialakítani a gyermekek legnagyobb örömére. Közben mobil konyhájukban teát, hot dogot készítenek, ezzel kínálják őket. Az önkéntesek főznek, így a menekülteket is meg tudják vendégelni egy-egy adag meleg étellel. Emellett alapélelmiszerekből álló csomagokat adnak át a rászorulóknak, ezúttal 240-en részesültek támogatásban. 

Hírdetés

A szeretetszolgálat főtitkára elmondta: új, egyszerű és közösségépítő jellegű projekteket keresnek, hogy további támogatást tudjanak biztosítani a rászorulóknak. Példaként említette a szociális boltot, melynek támogatását a kezdeményező megszüntette, így a szeretetszolgálat átvette. Ennek lényege, hogy ösztönözzék a munkaképes menekülteket arra, hogy önkéntes munkát vállaljanak a közösség részére, és ezzel pontokat gyűjtsenek, amelyeket egy szociális üzletben különböző kedvezményes áron elérhető termékekre beválthatnak. Tischler Ferenc szerint gond a munkaerőhiány az országban, a férfiakat a hadseregbe viszik. A szeretetszolgálat az ottani megyei tanács elnökével és kabinetjével partnerségben működteti a programot, a boltnak alapélelmiszereket, tisztasági kellékeket, kisgyermekeknek való ruhaneműt, pelenkát és egyéb termékeket adományoznak. „A lényeg az, hogy motiváljuk a még munkaképeseket, az embereket, hogy tegyenek a közösség érdekében. Az időseket, sérülteket feltétel nélkül támogatjuk” – fejtette ki a főtitkár. 

Tischler Ferenc beszámolt arról is, szervezetük szorosan együttműködik Beregszászon dolgozó kollégáikkal. Február végén Munkácsra készülnek, ahol a katolikus püspökkel és olyan helyi fiatal önkéntesekkel találkoznak majd, akik segíteni szeretnének a szegényeken. Azt tervezik, hogy ott újabb csoportot hoznak létre a további támogatások megszervezése érdekében. Húsvét előtt ismét karavánt indítanak az áthelyezett menekültek által lakott vidékre.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »