Háromszék is csatlakozik (Sztrájkolnak a prefektúrák)

Háromszék is csatlakozik (Sztrájkolnak  a  prefektúrák)

Figyelmeztető munkabeszüntetésre készülnek a kormánymegbízotti hivatalok alkalmazottjai 33 megyében, köztük Háromszéken is. Az egyórás munkabeszüntetésre február 10-én kerül sor 10 és 11 óra között. A tiltakozók a közalkalmazottak bérezéséről szóló törvény módosítását kérik, pontosabban azt, hogy a megyei hivatalokban dolgozó alkalmazottak is központi besorolásba, illetve bérezési osztályba kerüljenek. Kérésüket azzal indokolják, hogy a jelenlegi besorolás miatt alacsonyabb béreket kapnak, mint a helyi önkormányzatok alkalmazottjai, miközben ők a kormány helyi képviseletének dolgozva ezen intézmények munkáját is felügyelik, aminek azt is kellene jelentenie, hogy nagyobb fizetés jár a tevékenységükért.

Az egyelőre figyelmeztetésnek szánt megmozdulást a közigazgatásban dolgozó közalkalmazottak és szerződéses munkatársak Egyenlőség szakszervezete hirdette meg. A prefektúra közlése szerint országosan 1500 munkavállaló vesz részt a figyelmeztető sztrájkban, akik a jelzett napon és időpontban általánosan és önkéntes módon egy órára beszüntetik a munkát az akcióhoz csatlakozott kormányhivatalokban. A tájékoztatás szerint az érdekvédelmi szervezet a közpénzekből fizetett alkalmazottak bérezéséről szóló 2017/153-as kerettörvény módosítását követeli. A jogszabályt szerintük oly módon kellene átszabni, hogy a prefektúrák alkalmazottjait sorolják át a területi beosztások, tisztségek kategóriájából a központiak közé.

Hírdetés

„Úgy véljük, hogy a prefektúra személyzetének bérezése a központi közalkalmazottak szintjén kellene legyen, mivel a prefektúra egy olyan intézmény, amely a helyi hatóságok tevékenységét ellenőrzi és irányítja a minisztériumok közvetlen alárendeltségében lévő közszolgálatokat. Jelenleg egy prefektúrán dolgozó köztisztviselőnek sokkal alacsonyabb a fizetése, mint a megyei tanács, a polgármesteri hivatalok és a szaktárcáknak alárendelt intézmények köztisztviselőinek. A prefektúrákon dolgozó közalkalmazottakat a központi közigazgatásban dolgozó közalkalmazottakkal kellene egyenrangúvá tenni, mert munkájuk során – az alkotmány előírásainak megfelelően – az állam érdekeit képviselik és védik” – áll a háromszéki kormányhivatal közleményében. A tájékoztatóból az is kiderült, hogy az Egyenlőség szakszervezet az Arad, Argeș, Bákó, Brassó, Beszterce-Naszód, Bukarest, Buzău, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmbovița, Dolj, Galac, Giurgiu, Gorj, Hargita, Hunyad, Ialomița, Iași, Máramaros, Mehedinți, Maros, Neamț, Prahova, Szilágy, Szatmár, Szeben, Suceava, Temes, Tulcea, Vâlcea, Vaslui és Vrancea megyei kormánymegbízotti hivatalok alkalmazottjait képviseli.

A Kovászna megyei prefektúra honlapján fellelhető bértábla szerint – melyet hónapokra leosztva 2016 óta rendszeresen közöl a hivatal – múlt év novemberében a fizetések 1245 lejtől kezdődtek, és esetenként a 7700 lejt is meghaladták. A táblázat szerint a legmagasabb bére a prefektusnak, valamint az alprefektusoknak van, előbbi közel 11 ezer lejt, utóbbiak valamivel több mint 9000 ezer lejt keresnek, amihez hozzájön még 1054 lej élelempótlék. Utóbbi egyébként pár kivétellel minden alkalmazottnak jár, beosztástól függően 806 vagy 1054 lej értékben. A háromszéki kormányhivatal tisztségjegyzékében összesen 54 állás szerepel, ezek közül hat volt betöltetlen a novemberi bértáblázat szerint. Az alkalmazottak közül a legtöbben, 16-an 3000 és 4000 ezer lej közötti bért visznek haza havonta, emellett élelempótlékot is kapnak. Ennél valamivel kevesebben vannak (13-an), akik 2000 és 3000 lej között keresnek, kilencen kapnak 4000 és 5000 ezer lej közötti fizetést, négyen keresnek hatezer lej felett.

Ráduly István kormánymegbízott lapunk megkeresésére nem kívánta kommentálni a megmozdulást és a követeléseket, mindössze annyit közölt: minden alkalmazott alkotmányos joga sztrájkolni, ezt a jogot nem lehet senkitől megtagadni, ha betartja a tiltakozás törvényes kereteit.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »