Harminc kiselsőse lesz a Duna utcai alapiskolának Pozsonyban

Harminc kiselsőse lesz a Duna utcai alapiskolának Pozsonyban

A pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumban is egy hónap állt a szülők rendelkezése, hogy a gyerekeiket beírassák a város központjában lévő magyar iskolába. Az iskola több meghatározott napon is várta az érdeklődő szülőket a jelenléti beiratkozásra, de természetesen online felületen is be lehetett íratni a leendő kiselsősöket.

„A beiratkozási időszakot megelőzően volt nálunk egy Sulileső március végén, amelyre már személyesen eljöhettek a szülők, de amikor terveztük a beiratkozást még nem tudtuk, hogyan alakul majd a járványhelyzet, milyenek lesznek a közegészségügyi rendelkezések, ezért úgy döntöttünk, hogy április elsejétől 30-áig jöhetnek a szülők beíratni a gyerekeiket az első osztályba” – nyilatkozta portálunknak Morvay Katalin, az iskola igazgatója.

Az iskola honlapján linkeket is feltüntettek, amelyeken az érdeklődő szülők jelezhették, hogy ki szeretné személyesen meglátogatni az iskolát, és a hónap minden péntekén meghatároztak erre időpontokat.  „A beiratkozók zöme azonban elektronikus formában küldte el a jelentkezését” – fűzte hozzá Morvay Katalin.

Sulileső

A beíratás hónapja előtt március 25-én az iskola személyesen fogadta azokat a szülőket vagy nagyszülőket, akinek a gyereke iskolaválasztás, illetve beíratás előtt áll. A nyílt nap alkalmával Kovács Katalin gyógypedagógus, az inkluzív csoport vezetője egy interaktív előadás keretében arra is rámutatott, mik az iskolaérettség jelei, illetve hogyan lehet azokat fejleszteni, valamint a tanulási nehézségekkel, zavarokkal küzdő tanulók fejlesztésének lehetőségeit is ecsetelte. Pék Judit, az alsó tagozaton oktatók módszertani bizottságának vezetője pedig az iskola által kínált programokat, módszereket, szakköröket ismertette.

Amíg a szülők beszélgettek az előadókkal, a gyerekek számára foglalkozásokat biztosítottunk: rajzolhattak, táncolhattak, feladatokat oldhattak”

– fűzte hozzá az igazgató asszony.

Vidám iskolai alapozás

A Duna utcai iskola újításként iskolaelőkészítő foglalkozásokkal is várja júniusban minden szerdán a beíratott gyerekeket, akik a szüleikkel együtt bejöhetnek az iskolába, hogy megismerkedjenek azzal.

„Lesznek különböző foglalkozások: néptánc, rajzolás, agyagozás, amelyeken az inkluzív csoport pedagógusai esetlegesen már ki tudják szűrni, hogy van-e olyan diák, amelyiknek valamilyen nehézségei vannak, mivel mi valójában a gyerekek zömével nem találkoztunk, lehetnek köztük tehát olyanok, akinek gondjai vannak mondjuk, a finommotorikával stb. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek emocionális iskolaérettsége között is különbségek vannak, amit nem nagyon tudunk mérni, de vannak különböző gyakorlatok, amelyek segítségével következtetni lehet rá” – mondta Morvay Katalin hozzáfűzve, ezek a találkozók valójában egy játékos formájú ismerkedések lesznek a gyerekek számára, ahol megismerhetik az iskolát és találkozhatnak a leendő osztálytársaikkal is.

Hírdetés

Ez egy új ötlet a részünkről, ami azért született, mert az elmúlt két évben nem is találkoztunk szeptemberig a hozzánk beíratott gyerekekkel.

Meglátjuk, mennyire lesznek erre a programsorozatra fogékonyak a szülők, mi azonban mindenképpen felkínáljuk ezt a lehetőséget” – mondta az iskolaigazgató.

Nagyon okosak, de kevésbé önállóak

Az iskolaigazgató véleménye szerint Pozsonyra nem jellemző az a máshol előforduló tapasztalás, hogy az elmúlt két év járványintézkedései miatt kimaradt óvodalátogatások „eredményeként” több a nem iskolaérett gyerek.

Az viszont tény, mondja, hogy egyre több a problémás gyerek, ami részben azzal is magyarázható, hogy nincsnek náluk kifejlődve azok a szociális készségek, amelyek egyébként az iskolában már elvárhatók lennének.

Inkább arra figyeltünk fel az utóbbi években, hogy a gyerekek kevésbé önállóak, nagyon okosak, tájékozottak, de a napi rutinfeladatok terén kisebb az önállóságuk, például nem tudják a dolgaikat rendbe rakni”

– mondja hozzáfűzve, persze, a szülőn is múlik, mennyire hagyja, hogy a gyereke önálló legyen, vagyis, hogy ne csináljon meg helyette mindent. „Sok gyereknél tapasztalható beszédhiba is, de ez menet közben szakember segítségével többnyire kezelhető” – fűzte még hozzá az igazgató.

Idén is két első osztályt nyitnak

Megtudtuk azt is, hogy eddig 30 gyereket írattak be az első osztályba a Duna utcai alapiskolába. Így idén is két első osztály nyílik az iskolában, többnyire pozsonyi kiselsőssel és Pozsonyból Rajkára kiköltözött szülők gyerekeivel.

A törvény módosítása szerint, az iskoláknak kicsit nagyobb lett a szabadságuk,

magyarázta az igazgató asszony, mert annak értelmében, ha az alsó tagozatos gyerekek számát elosztjuk az alsó tagozatos osztályok számával, és a kapott szám 13-tól nagyobb, akkor nem kell összevonni vagy szétszedni osztályokat, vagyis nem kell a már meglévő osztályokban átszervezni a létszámot. „Mivel az első osztályokba elegendő volt a kevesebb gyerek, eddig nálunk is előfordult, hogy másodikban-harmadikban össze kellett vonni az osztályokat, mert ott már magasabb volt a meghatározott maximális osztálylétszám. Ebből a szempontból a törvénymódosítás nagyobb szabadságot enged az intézményeknek” – zárta Morvay Katalin.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »