Hamarosan kiderül, mennyit fizetünk a gázért

Ha az európaiak valóban elkezdenek takarékoskodni, akkor lesz földgázfelesleg és az ára csökkenni fog. Jelenleg viszont még mindig nem tudjuk, milyen árak várnak ránk a közeli hónapokban, véli  Richard Prokypčák, a Szlovák Gázművek (SPP) vezérigazgatója.

Még mindig nagy a bizonytalanság a gáz árának alakulása körül, de az emberek többsége már készülődik a spórolásra, mert nagyon úgy tűnik, ez lesz a legjárhatóbb útja, hogy átvészeljük az előttünk álló telet.

Az SPP sikeres egyezsége

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden kinevezte az új minisztereket. A gazdasági tárca élére Richard Sulík helyére Karel Hirman került.

Az SaS vezetője még a miniszteri székből való távozása előtt egy sajtótájékoztatón kiemelte pártja sikereit a gazdasági tárca irányításában.

Ezek közé sorolta a nukleáris üzemanyag behozatalát és az SPP-vel való egyezséget, amelynek alapján a Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala által kiszámolt árnál jelentősen olcsóbb áron tudnak gázt kínálni a fogyasztóknak.

Richard Prokypčák a Vizionáriusok (Vizionári) szakmai konferencián is beszélt erről a Sulíkkal kötött egyezségről. Arra kérdésre, hogy a háztartások mikor tudják meg végre, mekkora árat ajánlanak 2023-ra a gázfogyasztásért, a vezérigazgató felvázolta az egész eljárást.

A gázművek a regulációs keretből indulnak indulnak ki, ami szerint valamikor októberben adnak ki árajánlatot, amit a Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala véleményez. Legkésőbb december 1-jén pedig kiadják az árjegyzéket, amiben pontosan meg lesz határozva a 2023-as gázár. Mivel a lakosságot igencsak komolyan érintő témáról van szó, lépéseikről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Árajánlatot teszünk, ami a földgáz maximális árát képezi a szlovák háztartások számára. Mi azonban ezt az árat nem érvényesítjük. A kommunikált 68 euró körüli árat fogjuk alkalmazni, ha figyelembe vesszük a 20 százalékos áfát ”

– erősítette meg az exminiszter szavait az SPP vezetője.

A spórolás kulcskérdés

Hírdetés

Prokypčák szerint dinamikus időket élünk és gáz árának alakulását nem lehet biztosan előre látni.

Kedvező helyzet állhat elő valószínűleg akkor, ha az európaiak lelkiismeretes spórolásba kezdenek. Ennek következtében ugyanis gázfelesleg alakulhatna ki.

Németországban és Csehországban már 20 százalékkal csökkent a lakossági gázfogyasztás, és Szlovákiában is van némi csökkenés, tette hozzá.

Ha pedig gázfelesleg alakulna ki, akkor a földgázzal kereskedők biztosan nem akarnák, hogy az a tartályokban maradjon, hanem minél előbb meg akarnak szabadulni tőle. Egyszerűsítve: túlkínálat lesz, ami az árak eséséhez vezet.

Hozzátette, hogy az árak az utóbbi napokban már csökkennek. Méghozzá annak ellenére, hogy elzárták a Nord Stream 1-et.

Európában kedden folytatódott a földgáz árának csökkenése, a harmadik egymást követő napon. Hét hete nem volt olyan alacsony az ára, mint most.

Az Európai Unió ugyanis olyan intézkedéseken dolgozik, amivel enyhíteni lehetne az energiaválságon.

A gáz árának alakulása szempontjából kulcsfontosságú október első öt napja. Akkor mindenki reálisan meglátja, mennyi gáz van és milyen célra”

– mondta az SPP vezért. Egy kis matematikával nagyon gyorsan ki lehet számolni, hol leszünk március végére.

Oroszországból jelenleg már csak minimális mennyiségben kap földgázt Szlovákia. Egyre jobban függünk az alternatív beszállítóktól. Ezek pedig a megegyezett mennyiségben és áron szállítják a gázt, közölte a gázművek vezérigazgatója. Most az a legfontosabb, hogy az országnak minél több ilyen forrása legyen, mert senki sem tudja, menyire lesz hideg a tél.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »