Hamarosan jöhetnek az első repülő taxik?

Hamarosan jöhetnek az első repülő taxik?

2030 körül tervezi elindítani Ázsiában az önvezető repülő autókra épített személyszállítást az amerikai Boeing repülőgépgyártó vállalat.

Az origo.hu beszámolója szerint Todd Citron, aki az amerikai légiipari óriáscég, a Boeing technológiai vezetője arról beszélt, hogy 2030-ban szeretnének ott tartani a fejlesztésekkel, hogy önvezető repülő autókra épülő taxiszolgáltatást indíthassanak Ázsiában. Az alapokat a Wisk nevű cég járművei jelentenék.

A lap információja szerint a Wisk-be a Boeing rengeteg pénzt, összesen 450 millió dollárt fektetett még 2022-ben. Tavaly viszont már bekebelezte azt.

A most már a Boeing-hez tartozó vállalkozás egyébként nem tekinti repülő „autónak” a járműveit, inkább úgy hivatkozik rájuk, mint a helikopter és a repülő keresztezésére, elektromos meghajtású függőleges le- és felszálló járműként.

Hírdetés

-olvasható az origo.hu-n.

A probléma viszont ott van, hogy

a Wisk még az Egyesült Államokban sem kapta meg a szükséges engedélyeket, de Todd Citron szerint ez az előtt meg fog történni, hogy más piacokon, például Ázsiában, hasonló engedélyekért folyamodnának.

A másik dolog, hogy a Boeing cégnek a közelmúltban számos botránya volt. Korábban a minőségi márkájú gépeire nem volt panasz, azonban a közelmúltban több repülőgépük is meghibásodott vagy lezuhant, így ez is bonyolítja egyelőre az engedélyek megszerzését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »