Ha átlagfizetésből venne új lakást Szlovákiában, 126 hónapig spórolhat – sereghajtók között vagyunk Európában

Ha átlagfizetésből venne új lakást Szlovákiában, 126 hónapig spórolhat – sereghajtók között vagyunk Európában

A Deloitt pénügyi vállalat legfrissebb kutatása szerint Szlovákia a lakásárak és az átlagfizetés viszonyában a sereghajtók között van Európában, az Unióban pedig csak a cseheknek kell többet spórolniuk egy új lakásra. 

A 22 európai ország lakhatási lehetőségeit összehasonlító kutatás azt találta, hogy az éves átlagfizetés viszonylatában Szerbiában 15,2, Csehországban 12,2, míg Szlovákiában 10,6 évig kell spórolni egy új lakásra. Ráadásul mindez azt az irreális gyakorlatot is feltételezi, hogy az éves fizetésünket teljes egészében félretesszük, miután lefizettük a kötelező járulékokat. 

Hírdetés

Érdekes tény, hogy Ausztriában is, ahol fizetések messze a szlovák átlag felett vannak, kifejezetten nehéz új lakáshoz jutni. Itt ugyanannyit kell rá várni és spórolni, mint Szlovákiában, 10,6 évet.

A kontinens polgárai közül az írek vannak a legkönnyebb helyzetben, az írországi átlagfizetéseket és lakásárakat figyelembe véve alig három év is elég lenne egy úja lakás megvásárlásához. Csak kicsivel rosszabb mutatók vannak Belgiumban, Portugáliában és Bulgáriában.

A legdrágább európai nagyváros Párizs, itt egy négyzetméter újépítésű ingatlan átlagára 13 ezer euró. Pozsonyi is büszkélkedhet egy „kiemelkedő” eredménnyel, a Deloitte felmérése szerint 2021-ben a szlovák fővárosban nőttek leginkább a lakásárak – 13%-kal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »