Gyűgyön folytatódnak a régészeti ásatások

Gyűgyön folytatódnak a régészeti ásatások

A nyári időszakban folytatódnak a régészeti ásatások Gyűgyön. A nemzetközileg  ismert és elismert fürdővárosban 2023-ban kezdődtek a feltárások. A nyitrai szakemberek június 24-től folytatják a kutatást.

Amint a város hivatalos közösségi oldalán is olvasható: az elkövetkező hetekben a régészeti feltárások második szakasza valósul meg.

A római fürdő közelében több kutatóárkot ástak a szakemberek. A Búroš parkerdő ölelésében megbúvó szabadtéri színpad mellett szintúgy ásatásokat folytatnak. A kutatást a nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Bölcsésztudományi Karának régészeti tanszéke valósítja meg Noémi Beljak Pažinová vezetésével.

Hírdetés

Az előző nyári feltárások során egy hatezer évre datálható őskori település nyomaira bukkantak. Ekkor többek között kerámiatöredékekre, állati és emberi csontmaradványokra leltek a kutatóárkokban.

Egyes mondák szerint már a római korban is ismerték a gyűgyi gyógyvíz áldásos hatását. Ehhez kapcsolódik a Dudinka tündér története. A legenda szerint a tündér a helyben feltörő gyógyforrás vizével gyógyította meg az egyik légiós hadvezér gyermekét. Dudinka szobra a megtalálható a fürdőváros sétányán.

A római fürdőhöz is kötődik egy legenda, mely szerint a mai Gyűgy területén állomásozó római katonák fürdőhelye volt. Ami biztos, hogy alig pár száz évvel ezelőtt kenderáztatására használták a mésztufába vájt üregeket.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »