Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

A 18 évnél fiatalabb gyerekek után igénybe vehető adóbónusz kétéves átmeneti időszakra havi 140 euróra emelkedik. Az adóbónusz 140 euróra történő emelése a feltételek teljesülése esetén a 2023. januárja és 2024. decembere közötti időszakra vonatkozik. Az a szülő, akinek az adóalapja nem elég magas ahhoz, hogy a teljes adóbónuszban részesüljön, az adóbevallás benyújtásakor növelheti azt a háztartásban élő gyermeket eltartó másik jogosult személy jövedelemadó-alapjával.

Az intézkedés negatív hatással lesz a személyi jövedelemadóból származó bevételekre. A javaslat ellen hevesen tiltakoztak a helyi és megyei önkormányzatok képviselői, mondván a kiesés az alapvető közszolgáltatások rovására mehet. A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) többször felszólította a parlamenti képviselőket, ne támogassák az adóbónusz növelését. A szervezet képviselői a költségvetésre gyakorolt megsemmisítő hatás mellett elsősorban a jogalkotási folyamatot bírálták, amiért a parlamenti képviselők módosításai révén, véleményezés és az önkormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalások nélkül módosítják az adóbónuszra vonatkozó törvényt.

Gyimesi György és Milan Kuriak (mindketten OĽaNO) parlamenti képviselők reagáltak az önkormányzatok kritikájára, és módosító indítványban javasolták, hogy az intézkedés önkormányzatokra gyakorolt negatív hatását a társasági adóból befolyt forrásokból kompenzálják. Ezt az önkormányzatok jövedelemadó-bevételeiről szóló törvény módosításával hajtják végre. Az így megnövelt összegeket a személyi jövedelemadóból származó bevételekkel azonos módon, azaz a jelenlegi személyijövedelemadó-képlet alapján osztják majd szét és utalják át az önkormányzatoknak. A javaslat 2023-ra 100 millió eurós emelést irányoz elő az önkormányzatok pénzügyi stabilizálásának a biztosítására az emelkedő energiaárakkal kapcsolatban.

Hírdetés

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a közösségi hálón üdvözölte a parlament döntését. „A családok megnyerték a mérkőzést” – írta a Facebookon. Az OĽaNO még az ún. családtámogatási csomag jóváhagyásakor plakátkampányt indított, melyben a családoknak ígért 200 eurós támogatásról „tájékoztatták” a lakosokat. A szociális csomag sorsáról még nem döntött az Alkotmánybíróság, a legnagyobb kormánypárt azonban megtalálta a módját a beharangozott támogatás megvalósításának. A 140 eurós adóbónusz mellett januártól a családi pótlék összege is nő, a jelenlegi 30 euró helyett 60 eurót kapnak majd a szülők. Matovič intézkedéscsomagja a négyes koalíció végéhez vezetett, az egyik legvitatottabb része, a délutáni szakkörökre nyújtandó támogatás azonban a tervezett időpontnál két évvel később lép hatályba – 2025 januárjában.

Marián Viskupič (SaS) parlamenti képviselő kedden, a második olvasat során kritizálta Matovič kezdeményezését. Emlékeztetett, a tárcavezető még az „adóforradalom” ötletének kidolgozásakor vette fejébe a 200 eurós családtámogatást, amit időközben felváltott az ún. inflációs csomag, mely az Alkotmánybíróság elé került. A liberális politikus szerint az adóbónusz rendkívül magas, és nem világos, hogy a költségvetési hiányt hogyan fogják fedezni. „A gazdagoknak jobban, a szegényeknek kevésbé segít. A gyermekes háztartások csupán 24 százalékának segít. Az egyedülálló anyák például nem kapják meg” – mondta. Hangsúlyozta, a módosító indítvánnyal a koalíció elismeri, hogy az önkormányzatok sújtó bevételkiesés ellehetetleníti azok működését. Viskupič szerint a koalíció kompenzációja sem oldja meg a problémát. Az ÚMS polgármesterei ma Besztercebányán tartanak sajtótájékoztatót, mely során arról számolnak be, hogy „Matovič bónusza tönkreteszi a szlovák falvakat és városokat”.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »