Gyimesi inkább lemond mandátumáról, de nem csókol kezet az SaS-nek

Gyimesi inkább lemond mandátumáról, de nem csókol kezet az SaS-nek

Jelenleg gőzerővel zajlanak az egyeztetések a háttérben a kormány sorsáról. A kialakult helyzetről Gyimesi Györgyöt is megkérdeztük (lásd korábbi cikkünket), időközben azonban új állásfoglalást is közzétett. Az OĽANO magyar politikusa azt írta a Facebookon, hogy két út vezethet a jelenleg politikai válság rendezéséhez.

“Vagy elfogadjuk az SaS diktátumát, ami Matovič, Mikulec és Karas miniszterek eltávolítását jelenti (ez utóbbi leváltását a sértődött Kollíková követelli), illetve további “szakmai” feltételeik teljesítését. (…) Ez a megoldás egyben végzetes lenne az OĽANO számára, emberileg meggyaláznák vezetőjét, aki – tetszik vagy sem – még mindig a választások győztese”

írta Gyimesi, hozzátéve, hogy Matovič leváltását a progresszív-liberális sajtó minden bizonnyal hatalmas “orgiával” ünnepelné.

“Egyúttal azonban mindez az SaS teljes politikai győzelmét jelentené, ami minket (az OĽANO-t – a szerk.) az SaS vazallusává tenne, ráutalva bennünket az SaS kegyére vagy ép kegyetlenségére a kormányzás egész hátralévő részére. Megjegyzem, a választásokon csak 6 százalékot kaptak”

fogalmazott a parlamenti képviselő.

Mint írta, a második megoldás az előrehozott választások, amit  liberális képviselők és miniszterek nem akarnak, ő ugyanis “együttműködést és megállapodást” szorgalmaznak “a demokratikus erőkkel”, mint amilyen az SaS, a PS és a SPOLU egy-egy képviselője.

Hírdetés

“Értsd: mindenki más nem tekinthető demokratikusnak – vagy szélsőséges, vagy fasiszta, vagy neonáci, vagy ruszofil, vagy illiberális kormányok támogatója, tehát konzervatív). Hogy mit hozna magával ez az “együttműködés és megállapodás”, fentebb már megírtam”

közölte.

Azt is leírta, hogy ahogy korábban, ezúttal is nyomást próbálnak rá gyakorolni képviselői mandátumának elvesztésével (Gyimesi Jaroslav Naď védelmi miniszter helyére került a parlamentbe).

“Nincs ez másképp most sem, mert nem azt a verziót preferálom, ahol kezet csólolunk az SaS-nek és tönkre tesszük magunkat. (…) Inkább távozom a parlamentből, mint hogy megtörjenek, megalázzanak és mindenáron azok alá rendeljenek, akik többre tartják magukat”

írta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »