Gyermekvédelmi irodát hoztak létre a jezsuiták

Gyermekvédelmi irodát hoztak létre a jezsuiták

Önálló gyermekvédelmi irodát hoztak létre a magyar jezsuiták, aminek célja olyan védőháló kialakítása, hogy a gyermekek és a sérülékeny felnőttek biztonságos környezetben élhessenek, tanulhassanak a rend intézményeiben. A veszélyeztetett csoportokat segítő gyermekvédelmi felelősök támogatása szintén az iroda feladata, melynek vezetője, Nagy Ilona beszélt a gyermekvédelem jezsuita szemléletéről.

– Végzettséged szerint tanár, közoktatás-vezető, emberi erőforrás tanácsadó és coach vagy. Mi vonzott a gyermekvédelem irányába?

– Egy hajdúsági kisvárosból származom, ahol a lakosság nagyrészt kétkezi munkával kereste a kenyerét. Itt dolgoztam 20 évig pedagógusként, így számos család életébe nyertem bepillantást. A régiót sújtó megélhetési nehézség sokakat érintett, ám a környezetemben élők számíthattak egymásra. Erős kapcsolati háló, szomszédsági közösség vett körül. Így már kisgyermekként elsajátítottam a „védelmezés kultúráját”. Később, gyermekvédelmi felelősként is támaszkodtam erre a tapasztalatra.

– Miért foglalkozik egy szerzetesrend gyermekvédelemmel?

– A jezsuiták egyik profilja az ifjúság tanítása és nevelése. 2022-ben a gyermekek védelmével foglalkozó globális rendi ellenőrzés kiemelten foglalkozott a magyar rendtartomány gyermekvédelmi gyakorlatával. Számos terület kapott figyelmet; az áldozatok és elkövetők kezelése, valamint a képzés is. A gyakorlatunkról nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Ezt a gyakorlatot a közelmúltban kockázatértékeléssel egészítettük ki. Kockázatnak számít többek között az azonnali beavatkozás vagy a képzések hiánya, a tisztázatlan felelősségi körök. A rend hitvallása, hogy a gyermekvédelem ne csak belső ügy legyen, hanem a szakmai szervezetek és más szerzetesrendek gyakorlatából is építkezzünk. Ha új munkatárs érkezik, gyermekvédelmi ars poeticánkról bővebb tájékoztatást kap. A római jezsuita központ javasolta, hogy már a munkatársak kiválasztásánál érvényesítsük ezt a szemléletet. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (JTMR) 2019-ben Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szabályzatot (GYISZ) fogadott el, amelynek alapgondolata az istenképmást hordozó ember méltóságának láthatóvá tétele. A dokumentum kiemelten foglalkozik a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat érintő bántalmazás megelőzésével, valamint a bántalmazási esetek kezelésével. A szabályzatban foglaltak megvalósítására András Attila SJ provinciális 2024 januárjában gyermekvédelmi irodát hozott létre. Ennek küldetését a rendtartomány munkatársainak preventív szemléletében és a gondjukra bízott fiatalok és sérülékeny felnőttek biztonságos környezetben történő nevelésében jelölte meg.

– Bárhol előfordulhat, hogy a gyerekek sérülnek, hatalmi vagy más visszaélések miatt. A gyermekvédelmi iroda felállításában mennyire játszottak közre negatív tapasztalatok?

– Az a célunk, hogy megelőzzük a gyermekek sérülését és bármilyen hatalmi visszaélést a jezsuita műveknél. Az iroda 2023. decemberi indulása tudatos lépés annak érdekében, hogy megelőző szemléletű védelmi kultúrát alakítsunk ki. Természetesen soha nem zárhatjuk ki teljesen a visszaélések lehetőségét, de mindent megteszünk, hogy minimalizáljuk az esélyét. Szoros együttműködésben dolgozunk szakértőkkel, rendszeres képzéseket tartunk, és egyértelmű irányelveket vezetünk be, hogy biztonságos és támogató környezetet biztosítsunk a gyermekek számára. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden bejelentést komolyan vegyünk és azonnal kivizsgáljunk. Az átláthatóság és a nyitottság számunkra alapvető értékek, ezért bátorítjuk mindazokat, akik aggályokat vagy tapasztalatokat szeretnének megosztani, hogy forduljanak hozzánk bizalommal. Hiszünk abban, hogy a megelőzés és a folyamatos önvizsgálat a kulcs a biztonságos közösség kialakításához.

– Az ignáci dinamikájú modellt (helyzetértékelés – tapasztalat – megfontolás – cselekvés – kiértékelés) alapul véve hogyan írnád le a magyar jezsuiták viszonyát a témához?

– A helyzetértékelés már 2019 előtt elindult. Akkor a GYISZ-t kidolgozó szakmai csoportban vettem részt jogász, gyermekvédelmi szakember és jezsuita rendtag-kollégákkal együtt. 2023 őszén megkezdtük az iroda koncepciójának kidolgozását. Jelenleg a megfontolás stádiumában vagyunk: szintetizáljuk a korábbi tapasztalatokat, és készülünk a cselekvésre. Nagy előrelépést jelentett a tavalyi évben, hogy a rendtartomány gyermekvédelmi felelőse, András Attila SJ lett a provinciális, aki szívügyének tekinti ezt a területet. Olyan sztenderd megalkotásán dolgozunk, hogy a rendtartomány gyermekvédelmi szemlélete minden civil és rendi munkatársnak ugyanazt jelentse.

Hírdetés

– Kik alkotják ezt a munkaközösséget?

– Én fogom össze a feladatokat; Tóth Árpád SJ atya egyházjogban is járatos, ő lett az iroda felelőse. Munkánkat négy jezsuita, valamint szociológus, közgazdász, pedagógus, jogász képzettségű szakember segíti. Jelenleg 17 főt számlálunk. Óvakodunk a belterjességtől: együttműködünk a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával (MSZKI), és szeretnénk gyermekvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, külső szakértőket is bevonni.

– Szakmai továbbfejlődésünk érdekében részt veszünk a római Pápai Gergely Egyetem és a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola közös gyermekvédelmi képzésén, amely az idei év őszén indul. Így képessé válunk rá, hogy szakmai tanácsokkal támogassuk a hozzánk fordulókat. Elsődleges célunk, hogy a velünk kapcsolatban lévő családok és gyerekek biztonságát garantáljuk. Ehhez kell egy fórum, ahol korábban tabunak számító témákat is el lehet mondani; lehet az gyermekbántalmazás, pornográfia, kapcsolati erőszak vagy a gyerekeket érintő más veszélyek. Működtetjük a bejelentőfelületünket, s megkönnyítjük a bántalmazási ügyek anonim bejelentését a rendtartományban. Erre elektronikus és postai úton is lehetőség van. Olyan közösséget építünk, amelyben nyíltan lehet beszélni, és észrevesszük a hozzánk tartozók szükségleteit.

– A különféle jezsuita műveknél kinevezett gyermekvédelmi felelősöknek szántok kulcsszerepet, ám itt sokrétű feladatról van szó. Hogyan tervezitek ezek megvalósítását?

– A JTMR számos színtéren jelen van a könyvkiadástól a menekültek segítésén át az oktatásig. Azt vizsgáljuk, melyik mű hogyan kapcsolódik a gyermekvédelemhez, hol jelennek meg célcsoportként gyerekek, fiatalok, sérülékeny felnőttek vagy családok. Ha a szervezeti egységek vezetői rendelkeznek a szükséges szakmai hozzáértéssel, akkor tovább tudják adni ezt a szemléletet. Néhány munkatárs már jelezte is részvételi szándékát. A stratégia megalkotásában rajtuk keresztül az egyes művek specialitását is figyelembe vesszük.

A teljes interjú ITT olvasható. 

Szöveg: Medveczky Rita

Fotó: Pásztor Péter

Forrás: Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »