Gyengén teljesítettek a nyolcadikosok (Próbavizsga)

Gyengén teljesítettek  a nyolcadikosok (Próbavizsga)

Román nyelv és irodalomból jóval az országos átlag (73,98 százalék) alatt teljesítettek a háromszéki nyolcadikos diákok (46,05 százalék) a február elején tartott próbavizsgán. Matematikából is jócskán lemaradtak, egyedül a magyar nyelv és irodalom írásbeli eredményei haladják meg egy kevéssel az országos és a tavalyi megyei teljesítményt. A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség sajtóosztálya által szombaton közzétett eredmények szerint az általános iskolát végző háromszéki tanulók 45 százaléka megbukott a próbavizsgán.

A valós vizsgakörülményekhez igazodva a próbafelmérőn is digitálisan  javították ki a dolgozatokat. Háromszékről nyolcvankilenc tanár vett részt az értékelésben, és összesen közel 15 500 feladatlapot javítottak ki, amelyek a vonatkozó számítógépes program szerint véletlenszerűen kerültek hozzájuk a különböző megyékből. A háromszéki dolgozatok is az adott elosztási program szerint vándoroltak, egyedül a magyar nyelv és irodalom esetében volt kötött a szabály, hogy a feladatlapok magyar anyanyelven tanító magyar szakos pedagógushoz jussanak.  

Hírdetés

A tanév elején nyilvántartott 1854 háromszéki nyolcadikosból 1666-an vettek részt a próbafelmérésen, közülük 925-nek (55,52 százaléknak) sikerült elérnie mindenből az ötös átmenőt, tízes jegyet egyetlen tanuló szerzett, ezt magyar nyelv és irodalomból érte el. A matematikateljesítmény tekintetében nem csak a bukási százalék aggasztó, a jegyek is igen alacsonyak: az átmenő 592 (35,15 százalék) diákból csupán ötvenhatan kaptak nyolcasnál nagyobb jegyet, közel háromszázan éppen csak átbukdácsoltak az ötösön. Román nyelv és irodalomból az 1685 próbavizsgázóból 776-an (46,05 százalék) érték el az ötöst, magyar nyelv és irodalomból ellenben javítottak: a tavalyi 79,41 százalékos sikerhez viszonyítva 84,62 százalékra.

Az elért eredményeket osztályonként és egyénenként értékelik, a szülőket is bevonják a további fejlesztési terv kialakításába, hogy minél inkább azon a területen segítsenek a hiányosságok pótlásában, ahol arra szükség van. A próbavizsga jegyeit csak a diák, illetve a szülő kérésére írják be a naplóba, ezek a pontszámok arra szolgálnak, hogy a tanulók felmérjék saját felkészültségük szintjét, tanáraik pedig érzékeljék, értékeljék, kinek miben van még szüksége erősítésre.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »