Guy Verhofstadt közpénzből újította fel a luxusvilláját

A brüsszelita politikusok szerint semmi sem drága, sőt, újabb szankciókat követelnek, mondván, az unió polgárainak el kell viselniük ezeket a terheket, hogy Putyint térdre kényszerítsék. Ugyanezek a politikusok furcsa módját választják a spórolásnak, ha róluk van szó. Guy Verhofstadt például közpénzből újította fel a luxusvilláját, így spórolva a családi kasszának – írta a V4NA Hírügynökség, s ennek nyomán a Magyar Nemzet.

Guy Verhofstadt brüsszeli politikus tud élni. Sőt, spórolni is. Miközben habzó szájú, artikulálatlan felszólalásaiban egyre többször tér ki arra, hogy Putyin térdre kényszerítése érdekében az unió polgárai jó lesz, ha megszokják a spórolást, és a nadrágszíj meghúzást, ő maga spórolás helyett jobban szeret felújítani. Anno elintézte, hogy e célból a közpénzekből tetemes mennyiség áramoljon hozzá. Gent belvárosában több százezer euró értékben az európai emberek fizették folyóparti műemlékházának a felújítását. 

Guy Verhofstadt Belgium volt miniszterelnöke, a liberális Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője egy 17. században épült, gyönyörűen felújított műemlék épületben él Belgiumban. Folyamatosan a még keményebb szankciók mellett kampányol. Épp a napokban posztolt arról hivatalos Twitter-oldalán, hogy további szankciókat követel Oroszország ellen az energiahordozók terén is.

Ő és brüsszeli társai úgy vélik, ezt az áldozatot meg kell hozni, még akkor is, ha ez spórolást követel meg az unió minden polgárától. De ezek a szólamok elég visszatetszőek olyan valaki szájából, aki busás fizetésből és kényelmes otthona melegéből követelik mások áldozathozatalát és a még keményebb intézkedéseket. Korábban a klímaváltozás volt az ürügy, most a putyini agresszió. Mindegy, csak fizesse meg valaki az árát. 

A liberális politikus és családja a belga sajtóhírek (gentblogt.be) szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack szerint 2012-ben a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

Hírdetés

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben.

A genti városi tanács azzal hárította el a kritikákat, hogy a pénzt a műemlék épület kapta, nem a tulajdonos, és hogy a felújítás hozzájárul a városkép fejlődéséhez. Az mindenesetre igaz, hogy az épület a renoválás és átalakítás előtt lakhatatlan volt, a nagyvonalú támogatásnak köszönhetően azonban Verhofstadték majdnem féláron megúszták családi otthonuk kialakításának költségeit.

A több százezer eurós támogatáson sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet, akkor, amikor a kormány változtatott az energiatakarékossági intézkedéseken. Ez azt jelentette, hogy bizonyos lakásfelújítási és korszerűsítési beruházás után már nem kaptak az emberek akkora adókedvezményt, mint korábban, így jelentősen megdrágult az építkezés vagy felújítás.

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »