Gútán több mint háromszor annyi gyermeket írattak be magyar alapiskolába, mint szlovákba

Gútán több mint háromszor annyi gyermeket írattak be magyar alapiskolába, mint szlovákba

Az eddigi gútai beíratási adatokból úgy tűnik, hogy a magyar oktatási intézmények közül hasonló eredmények születtek a Corvin Mátyás Alapiskolában és a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban. Eközben csökkenő érdeklődés mutatkozott a  J. A. Komenský szlovák tanítási nyelvű alapiskola iránt, amelyet csak kissé többen választottak, mint a harmadik magyar tannyelvű, vagyis a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolát.

Takács Imre, a Gútai Tanügyi Hivatal vezetője elöljáróban hangsúlyozta: az eddigi beiratási eredmények még nem véglegesek.

„Az idén is vannak olyan szülők, akik az előzetesen meghirdetett időpontban, vagyis április 11-13-án helyben nem tettek eleget a beíratási kötelezettségüknek. Négy gútai gyermeket még be kéne íratni valamelyik alapiskolába, ezért a szüleiket felszólítom, hogy igazolják, esetleg más településre íratták-e be őket, vagy teljesen megfeledkeztek erről. Sőt, minden évben érkeznek hozzánk kicsik más településekről is! Ősszel majd Ifjúságfalváról, Bogyarétről és Újgyalláról is fogadunk elsősöket“  – magyarázta.

Hozzátette: mivel a továbbiakban is akár elektronikusan, akár személyesen be lehet íratni a őket, ezért a tanévkezdésig némileg változhatnak ezek a számok. Ráadásul az esetleges osztályismétlőkkel is nőhet a jövendő elsősök száma. Tehát még korai lenne kijelenteni azt, hogy egy-egy iskolában majd hány első osztály nyílik

Kérdésemre, hogy már teljesen lecsillapodott-e a folyamatosan legkevesebb elsőssel rendelkező II. Rákóczi Ferenc Alapiskola korábban tervezett bezárása miatt kerekedett nagy vihar, így válaszolt. „E témát jegelték az illetékesek, tehát nincs veszélyben az iskola léte. Ugyanis az új városvezetés nem szeretne ily´módon takarékoskodni, inkább az összes gútai magyar alapiskolát megtartaná“.

Mielőtt a beíratott nebulókra vonatkozó friss adatokat ismertette volna, azt is elmondta, hogy ebben a tanévben az egyes önkormányzati fennhatóságú helyi alapiskolákban hány elsőst oktatnak: „A Corvin Mátyás AI 31 jelenlegi elsőse közül 2 tanulónak ez a vonatkozó törvény értelmében csak a törzsiskolája, de valójában külföldön tanulnak. A II. Rákóczi Ferenc Alapiskola mostani 20 elsőse közül 1 tanul külföldön. A Komenský AI 37 elsőse pedig teljes létszámban a gútai szlovák iskolában tanul”.

Lássuk a 2024. április 15-én frissített, gútai alapiskolai beíratási számokat.

Hírdetés

Corvin Mátyás Alapiskolába 35 kicsit írattak be, közülük 5-en évet halasztanak.

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban eddig ugyancsak 35 a beíratott gyerkőcök száma, s ott 7-en vannak az évhalasztók.

II. Rákóczi Ferenc Alapiskolát 23 gyermek számára választották, közülük előreláthatólag 7 iskolaéretlen lurkó halaszt évet.

A Komenský Alapiskolába 27 beíratott gyermek van, közülük 4-en csak egy évvel később lehetnek elsősök.

Tehát április közepéig összesen 120 gyermeket írattak be a négy gútai alapiskola egyikébe. Közülük ősztől 74-en magyar, 23-an szlovák nyelven alapozhatják meg az ismereteiket, 23 nebulónak pedig az évhalasztást javasolták.

Forrás: ma7.sk

The post Gútán több mint háromszor annyi gyermeket írattak be magyar alapiskolába, mint szlovákba appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »